Какво представлява пърженето с въздух?

Пърженето на храната е най-вредният и все пак един от най-предпочитаните начини за приготвянето й

Проблемът при пърженето на картофи, пиле, както и други меса и зеленчуци, се състои в това, че при обработката на храната тя буквално “поема” повече калории, заради мазнината в която се пържи.

Най-добрите начини неусетно да горим калории

А когато доставяме на тялото си повече калории от необходимите му, за да функционира правилно, то ги складира под формата на мазнини. Освен на теглото, пържената храна се отразява и на здравето на едни от най-важните органи, обработващи веществата, които приемаме – стомаха, черния дроб и сърцето.

Въпреки всички препоръки и правила от здравните експерти, понякога е много трудно да устоим на вкусните хрупкави пържени картофки или пикантни крилца.

Ако не искате да се откажете от вкуса на пърженото, но желаете да запазите фигурата, както и здравето на тялото си, може да си отдъхнете!

Науката и технологиите са обединили сили, а резултатът е т.н. “air fryer” или фритюрник, който използва горещ въздух, за да изпържи любимата ви храна.

Това нововъведение в кухненските уреди е уникално по рода си, тъй като използва изключително малко или дори никаква мазнина, за приготвяне на храната. Въздухът в уреда се загрява до температура от 200 градуса и е подходящ за пърженето на пилешко, свинско, риба, картофи и дори броколи и карфиол.

 

Заради високата температура, циркулираща в уреда около храната, тя придобива същата хрупкава коричка и неустоим вкус, каквито би добила и ако я приготвите в традиционния фритюрник, използващ много мазнина.

При пърженето с горещ въздух се използва до 80% по-малко мазнина в сравнение с обикновените уреди за пържене, като това намалява драстично калориите, които приемате и от там следва, че е възможно най-здравословната алтернатива за тези от вас, които не успяват да се откажат от вкуса на пърженото.