Какво да приемаме, за да увеличим нивата на естроген

Естрогенът е един от най-важните полови хормона на жените.

Той е отговорен за репродуктивните способности в тялото, но когато имаме ниски нива от него, както се случва по време на менопауза, това се отразява върху настроението, сексуалното желание и здравето на костите.

Заради силното му влияние върху женския организъм е важно да се погрижим да си набавяме достатъчно от него чрез диетата си. Ето кои храни и хранителни добавки помагат за целта.

  1. Соя – соята и соевите продукти ни помагат да си набавим фитоестрогени, които имитират действието на естрогена в тялото.
  2. Ленено семе и сусам – също богати източници на фитоестрогени, както и на полезни мазнини.
  3. Витамин D – независимо дали ще си го набавите с диетата, повече излизания навън, или с хранителна добавка, ще ни бъде полезен – проучванията показват, че той играе важна роля в синтеза на естроген.
  4. Витамини B – експертите докладват, че по-високите нива на витамини В-2 и В-6 са свързани с по-нисък риск от рак на гърдата.
  5. Масло от вечерна иглика – това е традиционно билково лекарство, което съдържа високи нива на омега-6 мастни киселини, което го прави популярен избор за хранителна добавка по време на менопауза.
tips