Какво да хапваме през есента за здраве и красота

Виж 5 суперхрани, богати на полезни вещества, които можете да намерите на пазара точно сега.

По това време на годината няма голям избор на вскусни плодове и зеленчуци, но все пак и късната есен предлага някои много добри варианти за натурални витаминени шотове.

Цвекло

Сурово или печено, цвеклото е основна съставка в едно здравословно меню. Богато е на фолиева киселина и бетаин, които работят за намаляване на възпалителните процеси в тялото. Пигментът, който придава червения цвят на цвеклото, има антиракови свойства според много от направените експерименти.

Ябълки

Сега е моментът да похапвате ябълки, поне по една на ден, както се казва в популярната английска поговорка. Проучванията показват, че ако консумирате всеки ден ябълки, ще намалите холестерола си. Въпреки, че не е съвсем без калории (една средна по размер ябълка има около 100 калории), тя оставя усещането за ситост и може да издържите по-дълго без да посягате към някакъв друг вид снакс. Антиоксидантът кверцетин спомага за регулиране на нивото на кръвната захар. Според скорошно проучване на университета в Айова, урсоловата киселина, съдържаща се в ябълките, ни помага да отслабнем.

Тиква

Тя е идеална за нискокалорично хранене (само 63 калории в чаша настъргана тиква) и също така е богата на фибри. Някои сортове са пълни с витамин А, C и калий.

Брюкселско зеле

Много полезно, но и много подценявано в България. Нямаме традиция в приготвянето на ястия от брюкселско зеле, а ето защо трябва да му дадем шанс да се появява по-често на масата ни: съдържа витамин К, витамин C и безценните Омега-3 мастни киселини. Ако се чудите как най-бързо да го сготвите, изпечете го на грил с малко зехтин за готвене и го сервирайте като гарнитура към каквото основно ястие изберете.

Нар

На някои им се струва кисел, а на други – сладък. Богат е на антиоксиданти, които имат огромен спектър на полезно действие в тялото ни. Съдържа и много калий. Според изследванията на учените, то е супер храна, която е еликсир за здравето ни.

Въглехидратите увеличават риска от рак?
Подсилете имунитета с няколко ключови храни
Моркови, месо и пържено пречат на съня