Как прополисът ни пази и лекува

Макар и все още пчелите да са донякъде пренебрегвани, тези удивителни същества ни даряват с едни от най-безценните продукти.

Освен познатия мед, който всеки един от нас използва за подслаждане на чая, жужащите насекоми произвеждат още пчелно млечице, восък, и прополис. Днес ще се спрем на прополиса, който е най-безценният и популярен в народната медицина.

Той има изключителни лечебни свойства, които са известни още от древни времена. Неговите вещества го правят изключително ефективен в борбата със стрептококи и стафилококи, пчелният клей се е прилагал за заздравяване на гнойни рани и язви. 

Днес той се използва както външно, така и вътрешно. Като мехлем или тинктура той е изключителен помощник при лечението на микози по кожата, дерматити. Използва се още за дезинфекция на следоперативни рани.

Ако бъде приеман вътрешно, прополисът засилва имунитета на организма – нещо, което е задължително в този период, когато пролетната умора ни кара да се чувстваме неработоспособни. Той увеличава кръвообразуването и производството на антитела, спира развитието на различни видове бактерии и вируси (като тези на туберкулозата, салмонелата, херпеса и грипа). Освен това предпазва от оксидантен стрес (по-силен е от витамин C) и неутрализира свободните радикали.

Топлата вода с мед дава повече енергия от кафето

Прополисът е смятан за природно чудо заради сложния си състав от над 300 биологични съединения. Специалистите обясняват, че неговите безценни качества се дължат предимно на флавоноидите и етеричните масла.

Точно те се водят за естествени антибиотици, които някои растения изработват за защита от микроорганизмите. Органичните киселини в него пък подпомагат антимикотичния ефект. Той съдържа още смоли, восък, цветен прашец, дъбилни вещества, алдехиди, естери, терпени, аминокиселини, витамини и множество микроелементи, които допълват всички изброени действия.

Но как да си направим домашна тинктура?

За да си направите домашна тинктура, трябва предварително да си купите от пчеларски магазин една стандартна пръчка прополис (30 грама). Оставяте я за една нощ във фризера, за да може на сутринта да я стриете на прах. Заливате го със 100 мл спирт от аптеката. Това е вариантът за външно приложени. Ако ще го приемате вътрешно, заменете спирта с водка! Така получената смес трябва да престои пет дни, като всеки ден се разклаща. На шестия ден се прецежда и спиртната тинктура се налива в тъмно шише, което се съхранява в хладилник.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем мед всеки ден

Приемайте я под формата на капки за засилване на имунитета през зимата, при хронична умора и за пречистване на организма от токсини. Разредете около 10 – 20 капки във вода или чай и ги приемете час преди хранене. Това се прави три пъти дневно.

Единственото, което трябва да имате предвид е, че е възможно прополисът да предизвика алергична реакция, затова първо тествайте екстракта на малък участък от кожата, най-добре на сгъвката на ръката.