Как да разберете дали имате хранителна алергия

Напоследък все по-често погледа ни е привлечен от малките забележки върху опаковките в магазина или в менютата на ресторантите, че определени храни съдържат различни алергени.

Причината? В последните години това се е превърнало в сериозен проблем и е едно от най-честите оплаквания при редица хора. Алергията представлява реакция на свръхчувствителност на имунната система в отговор на опрeделени чужди за организма вещества. Реакцията се определя като свръхчувствителна, защото тези чужди вещества обикновено се възприемат като безобидни от здравия организъм и не предизвикват реакция. У алергични хора същите тези вещества се наричат алергени и предизвикват бурна реакция от страна на имунната система.

7 мита за алергиите са разбити

Кои са най-честите причинители?
Няма обяснение защо някои хора развиват алергия, а други – не. Често може да са свързани с наследственост и фактори на околната среда, които водят до предразположение към алергии. Сред най-разпространените причинители на алергии обаче са някои от следните групи храни:
Семена и ядки – най-разпространена е алергията към фъстъци. Тази алергия може да доведе до сериозни последствия, особено при деца, но често изчезва с възрастта. С висок алергизиращ потенциал от дървесните ядки са: орехи, лешници, бадеми, както и някои екзотични ядки, а от семената – сусам и маково семе;
Яйца – засягат средно 1 на 50 души;
Мляко и млечни продукти – много чест причинител на хранителни алергии, особено при децата. Около 10% от алергичните деца са чувствителни и към говеждо месо. То съдържа същия протеин, който се съдържа и в млякото.

Кои диетични храни нарушават метаболизма?

Други разпространени хранителни алергии включват чувствителност към соя, пшеница, риба, морски продукти, плодове, подправки, синтетични и естествени оцветители, химически добавки и консерванти.

Йогата облекчава симптомите при алергия

Какви са симптомите?
Често алергията към определена храна причинява доста здравословни проблеми, които на пръв поглед нямат логично обяснение. Един от тях е и невъзможността човек да намали теглото си, въпреки стриктния хранителен и спортен режим, който следва. Но има и много по-сериозни последици.
Симптомите най-често се проявяват с респираторни, стомашно-чревни и кожни реакции – след приема на дадена храна може да започнете да се задушавате, да ви заболи корем или лицето ви да се подуе, а в някои случаи дори може да доведе до анафилактичен шок и да се наложи незабавно да влезете в болница. Какви други симптоми са възможни:
– Гадене;
– Стомашно разстройство;
– Диария, повръщане;
– Ниско кръвно налягане, замаяност, загуба на усещания;
– Обрив и локално подуване около устните или в областта на гърлото;
– Затруднено дишане.

Как диетата може да ви остави гладни, нещастни и още по-дебели

Ако и вие забележите подобни необичайни реакции след приема на дадена храна, посъветвайте се с личния лекар, за да ви бъдат назначени конкретни изследвания за установяване и овладяване на здравословния проблем.