Как да подготвим организма си за зимното часово време

На 28 октомври местим стрелките на часовника с един час назад

Преминаването от лятно към зимно часове време поражда много спорове и дискусии, но независимо дали ни допада идеята, сме длъжни да настроим часовника си. А какво да правим с биологичния си часовник?

Само след няколко дни ще трябва да се сбогуваме с лятното часово време и да свикнем да се прибираме от работа по тъмно. От друга страна пък, печелим още един час сън. Като изключим неприятното усещане, че дните ни ще изглеждат по-къси, трябва да обърнем внимание на организма си и да го подготвим за смяната, за да избегнем някои нежелани последици за здравето.

Тренировка “на сухо”

Ако започнете да тренирате организма си да заспива по-рано още днес, преминаването към зимното часово време, ще бъде по-плавно и лесно. Започнете с 10 минути, и с всеки ден увеличавайте цифрата, за да може в края на седмицата да заспивате приблизително половин час по-рано от обикновеното.

Какво помага на вашата зодия при безсъние

Ще помогнете на организма си да се адаптира към промяната, като освен лягане по-рано, започнете да тренирате и по-ранното ставане. Излагането на слънчева светлина доставя на тялото ви витамин Д и контролира нивата на кортизол и мелатонин, които ви помагат да спите по-дълбоко. Опитайте се да се събуждате с 10-5 минути по-рано сутрин, за да сте по-свежи, а денят да не ви се “губи”.

Избягвайте следобедните дрямки

Ако сте сред хората, които имат време и възможност да си подремват през деня, сега определено е моментът в който да не се възползвате от това преимущество. Нуждата да си легнете следобеда показва, че организмът ви страда от недостиг на сън и от там на енергия. Ако все пак не може да издържите и клепачите ви се затварят, постарайте се да дремвате в по-ранните часове на деня и за не повече от 20 минути. Прекалите ли с дрямката, със сигурност ще объркате вътрешния си часовник още повече и от смяната на времето.

Ограничете кафето и алкохола

Постарайте се да не приемате никакъв (или в много малко количество) алкохол и кофеин между 4 и 6 часа преди лягане, тъй като и двете възбуждат нервната ви система и така ще заспите още по-трудно. Опитайте се да спрете следобедното кафе и да пропуснете любимата чаша вино вечер, поне няколко дни докато организмът ви се адаптира към зимното часово време.

Препоръчително е и да ограничите мазните и висококалорични храни няколко дни преди смяната на времето, както и да увеличите физическото натоварване, с което хем ще тонизирате организма си, хем ще си помогнете да заспивате по-лесно вечер.

Снимки: Profimedia

Hero SliderPopular