Как да готвим лесно, евтино и здравословно у дома

Евтино и здравословно приготвената храна у дома е нещо съвсем лесно. Започваме с тази добра новина, защото лошите напоследък така или иначе ни дойдоха в повече.

Докато сме затворени вкъщи, на много от нас за пръв път им се налага да готвят сами, при това всеки ден.

Искаме да използваме колкото може по-достъпни продукти, ястията да стават достатъчно бързо, да са вкусни и здравословни… Спокойно, не искаме твърде много. С няколко основни и важни насоки можете да го постигнете, при това с простички и достатъчно трайни продукти. И без да се налага да излизате до магазина през ден. Доверете се на тези правила:

  • Пазарувайте простички, сравнително трайни продукти, които са и здравословни. Пълнозърнест ориз, пълнозърнеста паста, леща, грах, различни видове брашна, но не бяло, стерилизирани зеленчуци, нахут, варено цвекло, яйца, маринована риба, сирене котидж, бяло сирене, извара, пълнозърнести крекери, маслини, маслиново и босилеково песто, зехтин екстра върджин.
  • Купувайте и пресни, и замразени зеленчуци. Пресните зеленчуци винаги са за предпочитане по принцип. Но в момента няма как да се запасите с тях за по-дълъг период и те да останат свежи. Затова купувайте сезонни зеленчуци в количество за няколко дни, плюс няколко пакета замразени миксове.
  • Гответе на пара или задушавайте продуктите, като избягвате пърженето, както и печенето на грил.

Да пиеш кафе и да миеш чиниите също е медитация

  • Ако купувате колбаси, по-добре вземете по-малко количество, но по-скъпи и качествени. Избягвайте пушените колбаси, както и пушените сирена.
  • За да направите всяко ястие вкусно, използвайте полезни подправки. Изключително полезен е чесънът, който има силно противовирусно и антисептично действие, отличен избор е и лукът. Добавяйте ги щедро към ястия с месо или зеленчуци.
  • Други много полезни подправки в период като сегашния, а и по принцип, са: розмарин (силно укрепващо имунната система и противораково действие); босилек (намалява възпаленията, укрепва клетъчните ДНК структури); мащерка (действа антиоксидантно); риган (богат на фибри, омега-3, антиоксиданти); магданоз (богат на Витамин C), както и пиперът, който стимулира обмяната в организма.
  • Не е нужно да готвите за всяко хранене. Ако нямате вдъхновение, сервирайте нещо вкусно, питателно и изключително простичко – като хляб или крекери с песто и плочка сирене. Или сирене с печени чушки от буркан, овкусени с пресован чесън.

Освен тези правила, на сайта имаме и богат архив от лесни рецепти. С тяхна помощ можете да се храните пълноценно и достъпно, независимо дали имате дълъг стаж в кухнята!

Петте най-полезни зимни плодове и зеленчуци

Hero Slidertips