Храните, от които зъболекарите бягат

Сушени плодове

Сушените смокини и кайсии, стафидите и фурмите са много полезни, зашотоса богати на важни за здравето хранителни вещества. Но от друга странаса тъпкани със захар и неразтворими целулозни фибри. Тези две съставкисе обединяват в обща атака срещу зъбния емайл. Какво да правиш, за дапредпазиш зъбите си? Почиствай ги с четка и паста веднага след похапване на сушени плодове.

Картофен чипс и пуканки

Текстурата им е опасна за целостта на зъбите ни. В началото са хрупкави,а после – лепкави. Когато парченца от тях се наместят между зъбите,бактериите, произвеждащи рушаща емайла киселина, са много доволни, чесме решили да ги нахраним обилно.

Сос за спагети

Зъбният емайл е особено уязвим към тъмни цветове – включително към червения сос за спагети. Порите на емайла лесно попиват оцветяващите пигменти,което води до образуването на петна. Киселинността на доматите правизъбите временно още по-порозни, което улеснява оцветяването. След приключване на храненето, изплакни добре устата с голямо количество вода.

Виж още:
Грешките в спорта и диетата, които ни състаряват
Най-добрите анти-грип рецепти
Кои са най-пристрастяващите храни