Храните, от които зъболекарите бягат

Виж кои храни са най-големите виновници за проблеми със зъбите, по мнението на самите зъболекари.

Обикновено мислим за зъбите си само при избора на паста за зъби и когато се налага да посетим едно от най-ненавижданите места – зъболекарския кабинет. Има начин да направим така, че тези посещения да са по-малко болезнени – като разберем кои храни и напитки самите зъболекари не биха сложили в уста.

Те знаят най-добре кое разрушава ценния емайл на зъбите. Виж списъка с най-големите виновници за проблемите със зъбите:

Газирани напитки, спиртни напитки и бяло вино

Те съдържат киселина, която руши емайла. В комбинация със захарта в тях, ефектът е още по-силен. Когато се пие през сламка, контактът със зъбите е по-малък, така че ако трябва да се избере по-малкото зло, зареди се със сламки.

Киселинността в бялото вино прави зъбите по-уязвими към образуване на петна, нищо че самият цвят на напитката е бял.

Черният чай пък съдържа танини, които също имат оцветяващ ефект. Ако трябва да избираш чай, заложи на зеления и билковия.

Дъвчащи бонбони, сладкиши с карамел, близалки, мармалад и фъстъчено масло

Може да си пристрастена към тях и да изглеждат невинно малки, но всъщност “изяждат” емайла с огромна скорост. Смученето и дъвченето на такива сладки неща подлага зъбите на вредата от захарта за дълъг период от време.

Според зъболекарите, храните, които лесно залепват по зъбите (дъвчащи бонбони, мармалад и фъстъчено масло) са враг номер едно. Все едно сме устроили пищно парти за бактериите, които се множат стократно, когато има храна между зъбите.

Когато имаш нужда от нещо сладко, по-добре избери черен шоколад, който е по-щадящ за зъбите и се бори с плаката според едно скорошно проучване.

Виж стр. ii