Десетте най-добри храни в борбата с грипа

Пълноценното хранене е важно за защитните сили на организма срещу грипните заболявания.


Но има точно определени храни, които са особено полезни през зимния сезон и могат да ни помогнат да се разминем с болничния.

10 храни, които ни помагат да се справим с грипа:


1. Броколи

С количество от около две чаши седмично, белите кръвни телца в организма ви ще са в състояние да атакуват вирусите толкова успешно, колкото когато сте били деца – това откритие са направили учените. Това се дължи на съдържащия се в броколито химикал сулфорафан, който подсилва имунната система.

2. Морски дарове

Сьомга, риба тон, скариди… каквито и морски дарове и риби да предпочитате, консумирайте ги два пъти седмично и ще намалите издръжливостта на вирусите в тялото ви с 42%. В морската храна се съдържа много цинк и селен, които също засилват имунитета.

3. Розов грейпфрут

Половинка дневно ще намали риска ви да се разболеете от грип с около 20%, благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти.

4. Чесън

Всички знаем, че го наричат натурален антибиотик. Но знаехте ли, че антивирусните вещества в чесъна са най-ефективни, когато ги вдишваме? Затова когато готвите с чесън, оставете намачканите или нарязани скилидки за около 10 минути, преди да ги прибавите към яденето.

5. Банани

Най-богатата на бета-каротен храна. Бананите укрепват лигавицата на дихателните пътища и така намаляват шансовете на вирусите да проникнат в тялото ни. Половин чаша дневно намалява риска от заболявания с 33%.

още на стр ii

10 здравословни ползи от морската сол
Защо е опасно системното недоспиване
Кафето намалява риска от рак