My Precious: Защо семената от чия са толкова незаменими


Когато ги консумираме, те образуват гел в стомаха при храносмилане и така забавят превръщането на въглехидратите в захар.
Това позволява на тялото да остане сито за по-дълго време, дава му повече постоянна енергия и предотвратява рязкото покачване на кръвната захар.

Семената от чиа, според публикация в British Journal of Nutrition от 2009 г., стабилизират нивата на холестерола и триглицеридите и намаляват общото количество натрупани мазнини.

Стабилизиране на електролитите и флуидите

Семената от чиа имат хидрофилични свойства, които ги превръщат в ефективен стабилизатор на течностите и електролитите в тялото. Тези семена имат способността да абсорбират вода 12 пъти повече от собственото си тегло. Затова консумацията на семена от чиа ще ни помогне да регулираме телесните флуиди и да намали риска от дехидратация. Тъй като семената от чиа ни поддържат хидратирани, те са чудесна добавка към диетата ни, особено ако правим много физически упражнения.

Не яжте това на закуска
Храните, които помагат за добър сън

Храните, заради които изглеждате уморени