My Precious: Защо семената от чия са толкова незаменими

Семената от чиа са се използвали и като храна, и като лекарство още от древните маи, инки и ацтеки.

Нещо повече – тази наричана днес суперхрана се е считала тогава за толкова полезна, че била по-ценна от златото.

Тези миниатюрни семенца са изключително богати на витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Освен това помагат също за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола.

Богати на омега-3 мастни киселини и фибри

Семената от чиа са истинска хранителна електроцентрала и са пълни с омега-3 мастни киселини и фибри. Те, подобно на лененото семе, са готови за консумация без да трябва да се стриват и могат да се съхраняват в продължение на много време без да гранясат. Една порция семена от чиа може да ни осигури и 1/3 от необходимата дневна доза фибри. Поради високото си съдържание на омега-3 и фибри, семената от чиа могат да ни помогнат да отслабнем – те засищат за по-дълго и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини.

Продължава на стр. ii