9 полезни свойства на тиквата

Срещу подути крака

Оранжевото лакомство има способността да извежда от организма солта и водата, без да дразни бъбреците, което я прави идеална за консумация при профилактика на пикочни заболявания като пиелонефрит.

За здраво сърце

Високото съдържание на калий в тиквата пък предотвратява сърдечни и съдови заболявания. И тук важи правилото да я хапваме само печена, за да се запазят максималните количества полезни вещества в нея.

Срещу стрес

Тиквата има високо съдържание на витамини от групата В, благодарение на което има успокояващо действие върху хората. Тя подпомага много нервната система и е идеално средство срещу стрес. Ако имате проблем със съня, също можете да прибегнете до нейната помощ.

Подмладява

Семките на тиквата са особено ефикасни при кожни заболявания като пърхот и себорея заради съдържанието на цинк и на витамините А и Е. Честата консумация на тиквени семки предпазва лицето от акне и пъпки, както и премахва някои бръчици.

Идеален афродизиак

Както споменахме, тиквата съдържа много витамин Е, който освен това стимулира и функцията на половите жлези. Тиквените семки пък действат като афродизиак, тъй като подпомагат оросяването на органите с кръв.