9 полезни свойства на тиквата

Печена или варена, тиквата е изключително полезна за организма.

Тя съдържа цяло богатство от витамини и минерали, които са полезни за очите, за стомаха, за кожата, нервната система и още.

Тиквата съдържа всички витамини от групите В, С, Е, РР и Т, които се срещат рядко, а ускоряват метаболизма. В нея има и витамин К, който отговаря за съсирването на кръвта. Тя е и богат източник на витамин А, който действа като антиоксидант и предпазва организма от вредното въздействие на свободните радикали. В нея има микроелементи като калий, калций, магнезий, кобалт, натрий и желязо.

Идеална за диета

Освен това е нискокалорична и е идеална за всяка диета. В нея има и много пектин, който прочиства червата и помага на тялото да се освободи от натрупаните радионуклеиди.

За добро зрение

Експертите са категорични, че ако имаме проблеми със зрението или пък прекарваме целия ден пред компютъра (а кой ли не го прави!), трябва да залагаме на този страхотен есенен плод. Тиквата съдържа три различни каротиноида – бета-каротин, алфа-каротин и лутеин, това я прави изключително полезна за зрението.

Срещу стомашни проблеми

Тиквата е много полезна ако имате стомашни и чревни заболявания, язва на стомаха, дванадесетопръстника, колит или гастрит. Препоръчва се обаче да се яде само печена. Ако имате запек, също можете да заложите на нея, тъй като има разхлабително действие.

Пречи на затлъстяването

Витамин Т, който се съдържа в тиквата, помага за усвояването на тежката храна и пречи на затлъстяването, както и на задържането на вода в организма. В същото време ускорява метаболизма и подпомага изхвърлянето на шлаките от стомашно-чревния тракт.

Продължава на стр. ii