8 причини да започнете да пиете чай

Ползи за мозъка

Чаят е ефективно средство за лечение и профилактика на заболявания на нервната система, по-специално на дегенеративните такива като например болестта на Алцхаймер. Изследванията показват, че полифенолите в този тип напитка могат да помогнат за предотвратяване на невротрансмитери, свързани с функциите на мозъка. Експертите обясняват още, че някои от съединенията, съдържащи се в чая може да предпазят мозъка от дегенерация и натрупването на амилоидни плаки, които са главната причина за развитието на болестта на Алцхаймер.

В помощ на сърцето

Пиенето на чай може да бъде от голяма полза при забавяне или предотвратяване на определени рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания , както и понижаване на LDL по-известен като лош холестерол и триглицериди.

Повишава имунната система

Установено е, че зеленият чай е мощен антиоксидант, който увеличава броя на т.нар. регулаторни Т- клетки, които са важни за повишаване на имунната система. Ето защо се смята, че чая е успешно средство срещу инфекциите, причинени от пневмония, стафилококи и стрептококи.

Хидратира

Последните проучвания показват, че кофеиновите напитки, все пак допринасят за нуждите на вашето тяло. Сега учените обясняват, че схващането за пиенето на 8 чаши вода на ден, е подвеждащо и напитки като чай и кафе заедно с водата също могат да ви хидратират. Но вие трябва да ги приемате умерено през определен период от време, а не наведнъж.

Здраве и за костите

Установено е, че чаят подобрява здравината на костите и минерална плътност. Според някои изследвания възрастните жени , които пият чай, имат по-висока костна плътност в бедрените кости и по-малко губят костна тъкан, отколкото жените , които не пият чай. Изследователите също така казват, че пиенето на чай може да предпази от остеопороза.

Защо е полезно да пием кафе?
Чаша вино на ден предотвратява депресията
Сочните круши помагат за изваяна фигура