8 причини да започнете да пиете чай

Все повече изследвания показват, че силата на чая не е за пренебрегване и трябва да го пием редовно, за да сме здрави.

Тази напитка може да ни предпази от рак, да повиши имунитета ни, но и да държи костите, сърцето и мозъка да функционират на ниво.

Бял чай

Белият чай се суши, така че е най-малко преработения вид с най-малко кофеин и най- много антиоксиданти. Белият чай е има деликатен вкус и лек аромат. Учените обясняват, че този тип напитка е убиец за бактериите и вирусите. В едно проучване е установено, че за 10 минути са били унищожени 75 процента от вредните бацили. Благодарение на високите нива антиоксиданти пък, белият чай е най-мощният за предпазване от рак. Изследователите са установили, че този вид чай е най-доброто за потискане на ранните стадии на клетъчните ракови мутации.

Черен чай

Листата на черният чай се излагат на въздух, за да може той да добие този цвят, което се получава при окисляване. Той има по-силен вкус от традиционния. По-голямата част от изследванията показват, че този значително намаляват опасността от инсулт, инфаркт и смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания. Той също така може да помогне и за предотвратяване на запушване на артериите, подобрява функционирането на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Все още не сте се убедили в чудодейните свойства на черния чай?! Тогава знайте, че учените се кълнат, че пет чаши на ден могат да ви направят устойчиви на бактериалните инфекции и евентуално на тумори. Три чаши дневно пък предотвратявали рака на пикочните пътища.

Зелен чай

Листата на зеления чай се варят или запарват. Неговият вкус е наситен, но все пак не е толкова натрапчив като този на черния. Химичните вещества в зеления чай показват, че потискат или унищожават раковите клетки. Малко множко ни се виждат, но според учените 10 чаши зелен чай на ден, намаляват с 45% риска от рак. Пиенето на тази напитка пък може да забави развитието на рак на гърдата и защитава пасивните пушачи от рак на белия дроб. Изследване с помощта на мишки пък показва, че чая понижава нивата на мазнини в тъканите. А хората, които пият по три чаши на ден изгарят повече калории – до 90 на ден, и имат по-висока скорост на метаболизма в сравнение с тези, които не пият чай, а наблягат на кафето.

Вижте още за ползите от чая на страница ii