Виждаме резултати чак шест седмици след началото на тренировките

След втората седмица ще усетим промяна в начина, по който се чувстваме, но видимите резултати настъпват чак след шест седмици, посочват експертите.

Рим не е бил построен за един ден и същото важи и за добре оформеното тяло. Макар и процесът на отслабване да е силно индивидуален, според специалистите осезаемите резултати от тренировките и здравословния начин на живот рядко се забелязват преди първия месец.

Проучване от Университета в Уисконсин наблюдава процеса на отслабване на хора от различни възрастови групи и с различно тегло, за да установи, че средностатическият човек ще види промяна в цифрата на кантара и в силуета си чак след 6 седмици здравословен режим.

Добрата новина е, обаче, че още на втората седмица забелязваме подобрение в самочувствието и здравето си.

Ако искате да разберете с точност колко време ще ви е нужно, за да влезете във форма, трябва да вземете предвид няколко фактора:

Първият, и най-очевиден, е каква е самата ви цел. Ще ви е нужно повече време да свалите десет килограма, в сравнение с два, например. А ако желаете просто да стегнете и да оформите тялото си, съвсем променяме темата.

Има голямо значение и от къде започвате. Хората, които имат по-голям процент подкожни мазнини и не са тренирали усилено до сега, ще започнат много бързо да губят килограми дори и с малко усилия. Същевременно жената, която има вече добре оформено тяло и бърз метаболизъм, трудно ще намали теглото си, защото организмът й ще работи срещу нея.

Ако целта ни е да намалим обиколката на талията си, когато сме начинаещи във фитнеса, здравословният период от време, който ще ни е нужен е около два месеца. А ако вече сме активно трениращи, ще ни отнеме над три.

Възрастта също е значим фактор. Множество проучвания потвърждават, че след 30-35-годишна възраст по естествен път тялото ни се опитва да натрупа повече мазнини, за да има постоянен резерв енергия. Затова хората под тази възраст имат по-добри резултати от тренировките и диетите.

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

20-минутните тренировки на моделите

Бързо стягане с тренировките Табата