Тренировката, която лекува меланхолията и депресията

Този тип йога е разработен с главната цел да помогне за психичното ни здраве.

Депресията и негативните емоции имат силата да обезкуражат човек да се бори за по-добър и щастлив живот. Предполагаме вече не е нужно дори да казваме колко важно е да се обръща внимание на подобни състояния и да се взимат мерки на време.

Според много проучвания най-добрият начин за превенция и третиране на подобни проблеми е чрез тренировките. Вижте защо тук: 150 минути тренировки на седмица лекуват депресията

От дълго време йогата и медитацията са били най-честите избори за тренировка в подобни моменти. Но сега откриваме и кой е най-добрият вариант – хата йогата (още позната като хатха йога).

Тя е създадена специално, за да помага на организма ни да се справя в проблемни периоди.  Името й символизира точно това – сричката “ха” означава “прана” – жизнена енергия, която дава живот на физическото тяло, а “тха” обозначава “чита” – менталната енергия.

“Последните проучвания показват, че упражненията от хатха йогата отварят гръдния кош, което ви позволява да дишате свободно и да обърнете плиткото дишане, свързано с депресията”, отбелязва Елени Петрулакис – Ивич, личен треньор, специализираща се с йогата.

“Доказано е също, че движенията с обръщания повишават настроението ви. Когато сте наопаки, циркулацията на кръвта се засилва, увеличавайки притока на кислород и глюкоза – което увеличава количеството на серотонин и допамин – в мозъка.”

Опитайте ефектите й и вие с примерната тренировка във видеото: