Босу баланс – най-новият хит сред тренировките

Знаем колко важно е спортът да не ти доскучава, за да имаш стимул да продължаваш с редовните занимания. Нашумялото “босу” ни се стори перфектно, ако и за теб е дошъл моментът за нещо ново.

Срещнахме се с Ива Димитрова, изключително чаровната и усмихната инструкторка по Босу баланс или съкратено “Босу”, във фитнес център 2Fit до The Mall, за да разберем какво представлява тази тренировка, която нашумя в България сравнително наскоро. 


Ива води часове и по стречинг йога, фетбърнинг йога, белиденс (танци на ориенталска музика в комбинация с упражнения с гирички) и стрипденс (съблазняващи танци на стол и земя). Това й дава възможност да направи добро сравнение на ефекта от различните тренировки върху тялото.

Ето какво научихме за Босу баланс от Ива:

Този вид тренировка се появява за първи път в САЩ през 2000 г. Използва се уред, който представлява полусфера от едната страна, а от другата – твърда платформа. Играе се върху двете страни. Прилича на степ-аеробиката, но натоварването е по-голямо.

Основното предимство на Босу е, че докато изпълняваш упражнения, през цялото време трябва да пазиш баланс, а това провокира мускулните влакна да работят по начин, по който иначе не се активират.

Заякват мускулите на гърба, което както Ива посочва, е от огромно значение за здравето като цяло – ако състоянието на гърба е добро, кръвоснабдяването на вътрешните органи също е по-добро.

Уредът е много добър и с това, че меката повърхност на полусферата щади коленете и глезените на трениращите, а това не трябва да се пренебрегва, защото целта на спорта е да се поддържа стегнато тяло и добро здраве в дългосрочен план.

Босу прилича на йога и тренировките с фитбол, защото позволява да се правят изометрични упражнения (статично натоварване на мускулите). Този тип тренировки увеличават издръжливостта на трениращите. Много добре се стягат мускулите на корема и кръстта. Ива обяснява, че понякога при правенето на обикновени коремни преси се появява болка в кръстта, а при Босу тренировката такава болка няма, въпреки че коремните мускули се натоварват качествено.

Виж още на стр. ii