Зима е – време за салата

С цвекло и козе сирене

Необходими продукти:
2 ч.ч. нарязано на кубчета цвекло
½ ч.л. зехтин
2 с.л. изтискан портокалов сок
2 с.л. кленов сироп
¼ ч.ч. нарязано на кубчета козе сирене
1/3 чаша пекан, нарязан
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната до 220 градуса. Увийте в алуминиево фолио кубчетата цвекло, с малко зехтин, сол и черен пипер и ги сложете да се пекат. След известно време, с помощта на вилица надупчете филиото, за да влезе въздух. Печете общо около 30 минути. Оставете да се охлади и изсипете цвеклото в една купа.
В малка купа разбъркайте портокаловия сок с кленовия сироп. Изсипете цвеклото, разбъркайте и оставете за около 10 минути. Добавете сиренето и пекана. Овкусете със зехтин, сол и черен пипер и сервирайте веднага.

С круши, фета и рукола

Необходими продукти:
1 малка тиква (обелена и нарязана на кубчета)
1 голяма круша, нарязана на ленти
1 с.л. зехтин
¼ ч.л. сол
500 г зелен боб (нарязан на малки парчета)
6 – 8 ч.ч. рукола
1 ч.ч. фета сирене
¼ ч.ч. слънчогледови семки

Дресинг:
2 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
1 скилидка смачкан чесън
2 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. сушена мащерка
½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. На огромен лист за печене, разстелете парчетата тиква и круша. Покрийте с малко зехтин и сол. Печете за 25 минути. Добавете зеления фасул, разбъркайте и печете за още 10 минути. Оставете запечените продукти да се охладят в рамките на 10 минути.
В голяма купа сложете запечените зеленчуци и добавете руколата, фета сиренето и семената. Добавете подправките, разбъркайте и сервирайте незабавно.

С червено зеле, синьо сирене и стафиди

Необходими продукти:
¼ червено зеле, нарязано
1/3 ч.ч. печен пекан, нарязан
1/3 ч.ч. златни стафиди
50-60 г натрошено синьо сирене
2 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
Сол и черен пипер, по вкус

Начин на приготвяне:
В купа сложете зелето, пекана, стафидите и синьото сирене. Добавете зехтина и балсамовия оцет и разбъркайте добре. Подправете със сол и черен пипер и сервирайте.