Зима е – време за салата

Нека да поговорим за зимния глад. Не знаем дали това се дължи на липсата на достатъчно слънце или на минусовите температури, но истината е, че точно в момента изпитваме наистов глад и сме готови да изядем всичко, което ни се изпречи на пътя.

Специалистите по хранене и диететика са категорични, че най-доброто нещо, на което можем да заложим са салатите – хем ще осигурим на организма си витамини и фибри, хем ще заситим глада за дълго време. И оттук идва въпросът как да разнообразим своето ястие, без да залагаме на калорийните сосове? Предлагаме ви някои идеи за вашето витаминно ястие, което освен здравословно, ще е и много вкусно:

С киноа и нар

Необходими продукти:
2 ч.ч. варено киноа (за повече цвят изберете шарено)
2 ч.ч. нарязано на кубчета цвекло
1 ч.ч. нар
100 г козе сирене
½ ч.ч. нарязан шам-фъстък
2 ч.ч. нарязани на кубчета ябълки
2 ч.ч. нарязан бейби спанак
Зелен лук и пресни билки на вкус

Начин на приготвяне:
В купа разбъркайте всичките продукти. Сервирайте веднага след приготвянето или съхранявайте в хладилника до пет дни. Овкусявайте винаги преди да поднесете на масата.

С кускус, тиква и спанак

Необходими продукти:
1 тиква (обелена и нарязана на кубчета)
1 ½ ч.ч. сварен кускус
3 купички бейби спанак
½ ч.ч. червен лук (тънко нарязан)
½ ч.ч. сушени боровинки
½ ч.ч. печен пекан
2 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус

Дресинг:
3 с.л. портокалов сок
1 с.л. дижонска горчица
¼ ч.л. чесън на прах
3 с.л. мед
2 с.л. ябълков оцет
1/3 ч.ч. зехтин
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 220 градуса. Разбъркайте нарязаната на кубчета тиква със зехтин, сол и черен пипер. Разстелете я на равномерен слой в тавата и печете за около 20-25 минути. След като изстине, я сложете в голяма купа и към нея добавете кускуса, спанака, лука, боровинките, пекана.
В бурканче разбъркайте съставките за дресинга – портокаловия сок, горчицата, чесъна на прах, меда, ябълковия оцет, зехтина, солта и черния пипер.
Добавете към салатата, разбъркайте и сервирайте.

С цитруси, авокадо и сьомга

Необходими продукти:
2 филета от сьомга (до 170 г)
1 с.л. зехтин
Сокът на 2 лимона
3-4 ч.ч. бейби спанак
1 голям розов грейпфрут, обелен и нарязан
2 средни портокала
1 авокадо, тънко нарязано
¼ до ½ ч.ч. нарязани бадеми
¼ ч.ч. нарязан зелен лук
2 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 220 градуса. Сложете филетата сьомга в тава, върху която сте сложили хартия за печене. Изцедете един лимон върху тях и ги посипете с малко зехтин. Подправете със сол и черен пипер. Печете между 20-25 минути, или докато станат готови. Извадете от фурната и оставете да се охлади, преди да я добавите към салатата.
В голяма купа поставете спанака, цитрусовите плодове, авокадото и охладената сьомга. Гарнирайте с бадемите и зеления лук. Подправете с пресния лимонов сок, зехтина, солта и черния пипер.