Защо кестените не бива да отсъстват от диетата ви за зимата

Кестените от древни времена са присъствали на масата на нашите предци заради своята питателност и куп полезни вещества.

Те са два вида – диви и ядливи, като вторите могат да се хапват сурови, печени, варени или в добавка към вашите салата, основно ястие и дори в сладкиша.

За разлика от другите ядки и семена, те имат ниско съдържание на калории и мазнини. В 100 грама (около 8-9 кестена) се съдържат само 170 калории. За сметка на това пък са богати на минерали, витамини и фитонутриенти. Специалистите отбелязват, че кестените се отличават с високо съдържание на витамин С, което е почти колкото при лимоните, а това от своя страна ги прави отличен избор за укрепване на имунната система.

Есенна супа с кестени и гъби

Калият и фосфорът в кестените пък помагат за укрепването на сърдечно-съдовата, костната и нервната системи. Кестените съдържат още висококачествен протеин, сравним с този в яйцата и изключително лесно усвоим от човешкото тяло. Те съдържат още голямо количество манган и мед. Следователно, консумирането на кестени в оптимални количества допринася за намаляване на лошия холестерол, като по този начин се предотвратява коронарна болест на сърцето и евентуална хипертония.

Още две положителни свойства на кестена – той е богат на фибри, което го прави страхотно средство срещу запек и не съдържа глутен, което го прави идеална закуска за тези, които страдат от целиакия.

В момента на пазара се предлагат печени кестени, но ако искате да разнообразите, може да заложите на крем от кестени. Ето как да го направите:

Необходими продукти:
1 ч. л. какао
1 ванилия
200 г кестени
20 г масло
100 мл прясно мляко
2 с. л. захар

Начин на приготвяне:
Сварете кестените в тенджера под налягане за около 20 минути. След като изстинат ги обелете хубаво заедно с вътрешната обвивка и ги смачкайте с помощта на пасатор. Добавете към тях захарта, млякото с разтопено в него масло, какаото и ванилията и отново разбийте, до получаване на пухкав крем.
Кремът от кестени се поднася студен в малки купички.