Петте правила на средиземноморската диета

Вече няколко години диетолозите и любителите на здравословното хранене се съгласяват, че освен най-ефективна, средиземноморската диета е и най-полезната за тялото ни. 

За да се докаже това, са проведени множество проучвания – като това от “PREDIMED“, което включва близо 8000 души с поне три рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания. Участниците, разделени на три групи, са спазвали или диета с ниско съдържание мазнини, или два варианта на средиземноморската с фокус върху ядки или върху зехтина като източник на полезни мазнини в менюто.

След 4 години изследователите наблюдават 30% намаляване на риска от инсулт и инфаркт и 50% по-нисък риск от диабет тип 2 при хората, спазвали средиземноморската диета.

След като множество експерти оцениха качествата на диетата, произлизаща от Гърция и Италия, си заслужава да я опитаме и ние. Тези пет правила, разработени от диетолозите, правят спазването на диетата по-лесно: 

  1. Яжте всеки ден ферментирали храни – бактериите, които присъстват естествено в някои пробиотични храни, допринасят за по-доброто храносмилане;
  2. Вмъквайте повече зърнени култури в диетата си – амарант, киноа, пшеница и подобните на тях зърнени култури носят значително количество антиоксиданти в себе си, а едновременно с това понижават холестерола и кръвната захар;
  3. Избягвайте млечни продукти с намалено съдържание на мазнини – проучванията показват, че те са по-вредни за тялото, отколкото пълномаслените;
  4. Яжте повече фибри – освен че са засищащи и ни държат далеч от вредните храни, за диетите с високо съдържание на фибри е доказано, че намаляват риска от рак;
  5. Хапвайте риба поне веднъж седмично – възползвайте се от ползите на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини и си ги набавяйте по най-естествения начин. За предпочитане трябва да търсим риби с високо съдържание на полезни мазнини като сьомга и сардини.

Диетата, която се бори с възпаленията в тялото

tips