Най-доброто време за прием на любимите ви храни

С настъпването на първите пролетни дни повечето от нас веднага залагат на здравословни храни и на спорт, за да сме по-здрави и бързо да влезем във форма.

Знаехте ли обаче, че има значение не само какво ядем, но и кога? Проучванията показват, че приемаме любимите си храни в определено време, то това ще бъде най-добрата диета. Не е тайна, че тялото ни усвоява протеините, въглехидратите, захарите и мазнините най-добре в определени комбинации и по определено време на денонощието. Така например е най-добре да хапвате нещо сладичко в сутрешните часове или в късния следобед.

Ето какво е важно да знаете и да промените в режима си:

Банани
Често залагаме на бананите сутрин или вместо вечеря, но това се оказва погрешно. Хапвайте този плод само по обяд. Това ще доведе до засилване на имунната система и ще подобри структурата на кожата ви. Ако обаче заложите на тях вечер, то може да доведе до образуването на слуз и наруши храносмилането ви.

Ябълка
За закуска заменете бананите с ябълки. Те съдържат пектин, който понижава нивото на захарта и на холестерола. В никакъв случай не яжте този плод вечер, тъй като има голяма възможност да нарушите не само своя сън, но и храносмилането си.

Портокали
Приемайте портокали само като междинно хранене. В тях има много витамини, които са полезни и подпомагат ускоряването на метаболизма и подобряват храносмилането. В случай, че залагате на тях сутрин, то е много възможно това да доведе до дразнене на стомаха и дори до гастрит.

Картофи
Колкото и странно да звучи, но експертите са категорични, че картофите трябва да се ядат на закуска. Нишестето в тях ще понижи холестерола и ще обогати тялото с редица минетали. Избягвайте ги за вечеря, тъй като имат високо съдържание на калории, които могат да доведат до увеличаване на теглото.

Домати
И доматите трябва да се приемат само сутрин, тъй като подобряват храносмилането и повишават метаболизма. Затова лишете вечерната си салата от любимия ви зеленчук, тъй като той само ще предизвика киселини и подуване на стомаха.

Мляко
Освен ако не е последвано от много физическа активност, не е добре да пиете мляко сутрин, тъй като нарушава храносмилането. То обаче е страхотна напитка преди лягане, тъй като успокоява тялото и подпомага за добрия сън.

Ядки
Яжте ядки само на обяд и то в малки количества и съвсем скоро ще видите намаляване на високото кръвно налягане. Не ги приемайте вечер, тъй като това само ще доведе до повишаване на теглото.

Месо
То също се консумира на обяд, тъй като вечер ще доведе до проблеми с храносмилането. Месото е изключително тежка храна и са необходими няколко часа за да се преработи от организма.

Ориз
Той е много богат на въглехидрати. За това ко консумирайте на обяд, когато обмяната на веществата е висока. В противен случай може да качите доста килограми.

Черен шоколад
Страхотна идея за закуска. Но все пак се ограничете до 3-4 парчета. Черният шоколад осигурява на организма ви много анти-оксиданти, което намалява стареенето и риска от сърдечно-съдови заболявания. Вечер пък ще доведе до напълняване.

Фурми и сушени плодове
Добавете ги към своята закуска, тъй като перфектно ще засилят метаболизма и ще засилят храносмилателната система. Вечер напротив. Тогава ще способстват за появата на газове и проблеми със стомаха.

Сирене
Ако заложите на сиренето сутрин, но в умерени количества, то ще ви помогне да предотвратите наддаването на тегло и подуването на корема. Сиренето е прекалено тежка храна за вечеря, така че го избягвайте.