Каква е тайната на новата супер диета “Пеган”

Когато става дума за здравословно хранене, от огромния капацитет от съвети може да ви се завие свят.

Какво трябва да ядете, трябва ли да избягвате пълнозърнестите храни, а такива с глутен? Хапвайте ястия с ниско съдържание на мазнини, или пък не яжте много мазнини? Яжте протеини, или станете вегетарианци? Това са все въпроси, за които има две мнения и в един момент вие просто се обърквате кое е правилното и кое не.

Вечният дебат може да бъде разделен на два основни (и на пръв поглед противоположни) лагери: Палео и веган.

Поклонниците на Палео режима (или т.нар. “Пещерняк”) консумират храни, които нашите предци-ловци са яли: месо, риба, яйца, зеленчуци и плодове. Стриктните забрани се отнасят за зърнени храни, бобови растения, захар, преработени храни, както и повечето млечни продукти.

От друга страна вегетарианската диета се състои от зеленчуци, плодове, зърна, ядки и семена, и забранява всичко, което идва от животно.

Последователите и на двата режима имат право да защитават диетата си, и науката не може да е от голяма полза, когато става въпрос да се направи разлика между двете. Проучванията показват, че и двете диети могат да излекуват диабета, да понижат холестерола и да ни помогнат в борбата с килограмите. Но кой може да ви каже кое е най-доброто за вас?

“Въпреки че може да звучи в пълно противоречие, истината е, Палео диетата и вегетарианския режим имат повече общо помежду си, отколкото си мислите или в сравнение с една стандартна диета”, казва Марк Хаймън, директор на клиниката за Функционална медицина в Кливланд и автор на предстоящата книга The Blood Sugar Solution 10-Day Detox Cookbook, която трябва да излезе на пазара през март 2015.

Фундаменталните принципи на двете диети са реални цели, прясна храна в естествения й вид без обработени съставки, рафинирани въглехидрати и добавки“, обяснява Хаймън. “Когато хората се върнат на тези храни, те ще губят тегло, независимо от това дали са Палео или вегетарианци”, заявява специалистът и допълва, че новата дума на 2015-та ще е Пеган – смесица между двата режима (да се яде прясна храна в своето неподправено състояние).

Вижте основните правила на стр. ii