Дебелеем най-много през септември и декември

Едва ли ще изненадаме някого, че покрай празниците през декември трупаме най-много, но защо пълнеем доста и през септември?

Е, учените дават своето обяснение. През септември качваме средно около 1 килограм, който преди това сме смъкнали заради лятната ваканция. За сметка на това пък през декември качваме близо 2 кила.

Като цяло обаче, най-тежкият сезон за спазващите диета е есента, когато се качват средно около 2,2 кг. Причината се крие в по-късите дни и студеното време, когато хората по-често прекарват вечерите си вкъщи и похапват пред телевизора.

Август е третият поред най-лош месец за трупане на килограми, след като месеци наред хората са контролирали хранителния си режим, а на морето се отпускат. След като се върнат пък вече няма нужда да се стараят толкова за външния си вид.

Всички обаче се хвърлят да смъкват натрупаните след август килца още с настъпването на Новата година. В началните дни на януари всички започват да спазват режими. Те обаче не са толкова сериозни и успяват да се отърват едва от 1,3 кг от качените два през декември. Тогава хората започват строги диети преди плажа през юли и август, пише Daily Mail.

Изследването, направено сред 2000 души, установило още, че събота е най-лошият ден от седмицата за трупане на килограми. Повече от половината от хората заявили, че приемат най-много калории в този ден. На второ място е неделя, посочена от 22%, а петък е на трето място с 14%.