Трябва ли да споделяте парите с половинката си

Начинът, по който една двойка разпределя финансите си, има голямо влияние върху отношенията между двамата. Според психолозите така връзките се разделят пет типа.

Казват да не смесваме бизнеса с удоволствието, а какво става, когато смесим парите с любовта? Във всяка двойка има различни начини за разпределяне на парите. Дали вие или половинката ви държи контрол над финансите, или пък сте решили да споделяте всяка стотинка – всичко това говори много за вашите отношения.

Вижте как психолозите тълкуват петте типа връзки и начините, по които се справят с парите.

Двойката “Всичко мое е и твое”

Тези хора споделят всичките си пари с половинката – заплатите отиват в една банкова сметка и всичко се изплаща от там. Това е наистина добро удобство по отношение на изчисляването и спестяването. Знаете с колко разполагате и какво можете да направите с това.

Според проучване на университета в Лос Анджелис, тези двойки, които успяват да разделят парите си по този начин са по-щастливи и шансовете им да се разделят са по-малки.

Разбира се, това важи единствено, ако успеете да се спогодите в това отношение. Много често възниква проблем, ако единият от двамата печели повече или пък имате различни навици в спестяването. Ако вие предпочитате да спестявате, а половинката ви си купува неща, които според вас са безсмислени, може да започнат караници и неразбирателства.

Методът “Разделяй и владей”

Всеки си има собствена банкова сметка и не е нужно да дава обяснение на другия по отношение на парите си. Разделяте си сметките и всеки трябва да си плаща своята част, но кой си е купил чанта за 200 лв. не е важно.

Кратко, просто и ясно за това какво е “щастлива връзка”

Според експертите това е подходът, който модерните двойки избират по-често. По този начин всеки си има свой личен живот, като споделя важните неща с човека до себе си. Заедно с това двойките се чувстват по-уверени, че дори и нещо да се случи между тях, няма да загубят парите си.

Единственият недостатък на това е, че е по-трудно да се планират по-големи покупки и да се спестява за нещата като двойка. Когато се грижите и за деца, става още по-трудно, защото там разпределянето на парите изисква да сте открити с другия. Важно е да знаете кой с колко разполага и колко от тях отиват при децата.

Средното положение

Някои двойки пък избират по-неутрален вариант. Имат обща сметка, където заедно влагат пари и заедно ги харчат, но всеки притежава и собствени средства, с които може да се разполага, по какъвто начин пожелае.

Как пилеем парите си, без да усетим

Този метод най-много се приближава до перфектната златна среда. Единственото, за което трябва да се внимава тук, е как разграничавате кое е общо и кое е лично. Дали трябва сама да платиш за това, което си си взела за успокоение след гледането на децата, или това влиза в категорията “заплата по майчинство” е въпрос, който заедно трябва да отговорите.

Микро- и макро-мениджърите

С този подход си разделяте задълженията, така че единият да поеме големите разходи като наем, сметки и тн., а другият да се грижи за всекидневните нужди от храна, лекарства и всичко покрай това. Така един се занимава стриктно само в неговата сфера, не се бърка твърде много на другия, и не се появяват проблеми кой какво платил.

Важно е обаче да се консултирате един с друг – не купувайте сирене за 20 лв., което не знаете дали половинката ви ще хареса, така че и той да не даде парите за децата за биткойни.

5 въпроса, които трябва да зададеш, преди връзката да стане сериозна

Диктаторският режим

Единият поема всичко в своите ръце – парите отиват при него и той се справя с разходите. Макар и това да може да работи за някои хора, това е най-опасният вариант. Връзката ви лесно може да пропадне, защото единият не знае нищо за това как парите му са харчени. Това може да наруши доверието и да ви накара да се чувствате използвани. От друга страна “диктаторът” също не е в перфектната ситуация, защото цялата отговорност пада върху него.

Независимо кой от вариантите изберете за вашата връзка, най-важното е да има добра комуникация помежду ви. Ако успеете да говорите по тази тема, без затруднения, ще се справите и с всичко останало.

Как да се възстановим след бърнаут?

Да говорим в пари – как да поискаме увеличение в работата

Зодиите и парите