Как да се възстановим след бърнаут?

Ако започвате да чувствате, че губите продуктивността си и работата ви тежи повече от преди, това са нужните мерки, които психолозите съветват да предприемем.

Изминаха вече почти две години, откакто Световната здравна организация официално призна психическото и емоционално прегаряне, или така наречения бърнаут, за състояние, което изисква лечение. Но през последната година тази диагноза стана значително по-често срещана, след като офисът се премести у дома и часовете на работния ден изведнъж станаха безкрайни.

Недефинираното време за почивка или пълното й отсъствие, както се случва в често, води до натрупване на стрес и умора, която дори да не усещаме първоначално започва да ни вреди. Част от симптомите на бърнаут са постоянна умора, ниска продуктивност, трудно съсредоточаване, напрежение и депресивни мисли. Психолозите дори предупреждават, че нетретиран бърнаутът може да се превърне в депресия.

Как да преодолеем стреса на работното място

Как да го третираме тогава?

Обикновено методите са два – пасивен и активен. Пасивният е този, който най-често прилагаме сами, но действа за прекалено кратко – почивка, обикновено пред телевизора, за няколко часа.

Това може да даде резултат първоначално, но той ще бъде краткотраен и при връщането на работа бързо ще се върнат и останалите проблеми. Затова и активният метод е този, който психолозите препоръчват.

Работа от вкъщи по ефективния начин

За него трябва да си отделим няколко дни в активна почивка – това значи възможно най-малко време, прекарано пред екраните, спортуване, достатъчно сън и време, прекарано навън, и най-важното – никаква работа.

Когато имаме само 10 минути за релакс от работата

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут

Hero Slidertips