Тихата причина за стреса при работата от вкъщи

Проучването на Technics на тема “Wellness at Work” разкрива често пренебрегвания проблем при хоум офиса.

Макар и от началото на пандемията много хора да обикнаха работата от вкъщи заради големите й удобства, това не означава, че пред нас няма и много предизвикателства, повечето сред които са такива, с които за първи път се сблъскваме.

Един от тях е често срещан с името “zoom fatigue”, за който психолозите ни предупреждават от самото начало на пандемията. Той възниква в следствие от лошата връзка по време на видеоразговорите, която води до проблеми с видеото и аудиото по време на разговор от каквото и да е естество.

Сега нови проучвания разкриват още по темата. Едно от тях е проведено от Technics, един от водещите производители на първокласни аудио продукти. С помощта на биометричното проучване на компанията разбираме повече за влиянието на качеството на звука върху физическото и емоционалното състояние на служителите.

За целта на изследването е била проследена реакцията на 29 работещи възрастни в САЩ при ситуации с високо и ниско качество на звука, когато те са били активни участници в дискурса. По време на разговорите е трябвало както гласът им да бъде чут, така и те да успяват да чуват събеседниците си.

Какво показват резултатите? Качеството на звука има силно и статистически значимо влияние върху състоянието на хората, включително и върху емоционални състояния като стрес, тревожност, неудовлетвореност, объркване и изразителност.

Участниците съобщават за значителни разлики между изживяванията при високо и ниско качество на звука, докато измерванията на техния сърдечен ритъм и галванични реакции на кожата показват следните физиологични промени при различните изживявания:

  • Способността за съсредоточаване е с 32% по-голяма при високо аудио качество и с 18% по-голяма при високо гласово качество.
  • Участниците съобщават, че са два пъти по-стресирани и неудовлетворени от работата си, когато аудио качеството е ниско, и съответно 2-4 пъти по-голямо е нивото на същите негативни емоции, когато гласовото качество е ниско.
  • Средната възбуда – физическият индикатор, с който се измерва нивото на стрес и неудовлетвореност – била 5 пъти по-висока при ниско качество на звука.
  • Участниците докладват за 64% по-голямо объркване и 25% по-ниски нива на възприемчивост, когато качеството на звука е ниско.
  • Ниското качество на звука води до 13% по-ниска точност на разбиране на задачата и 29% по-висока тревожност.

Мнозина участващи определят качеството на звука като един от най-важните аспекти при тяхната работа и споделят за отрицателни ефекти върху цялостното им представяне при работата, когато слушат звук с ниско качество.

“Прекарваме много време в конферентни разговори, така че звукът е доста важен“, споделя един участник в проучването. “Опитвате се да бъдете продуктивни. Не бихте искали хората непрекъснато да повтарят това, което казват. Много разговори са с 30-минутна продължителност. Трябва да постигнете целта си за кратко време. Всъщност нямате време да се връщате назад и да питате “какво казахте?“

Днес, когато тенденцията за “работа отвсякъде“ се вкоренява дълбоко в съвременното общество, аудио технологиите, които ни позволяват да общуваме виртуално в професионален аспект, никога не са били по-важни.

На базата на резултати от изследвания като това, специалистите от Technics създават редица продукти, които осигуряват по-добро изживяване за работещите и на всички любители на иновативните технологии.

С точно такъв висок стандарт на качеството марката е разработила най-новите модели напълно безжични слушалки – EAH-AZ60 и EAH-AZ40.

Полезни са ни днес по ред причини – кристално чистият звук подобрява цялостното преживяване по време на работата, а и при разговорите от личен характер. Същевременно многоточковата Bluetooth® връзка позволява постоянно да установяваме добра връзка със събеседниците си.

Ако питате нас обаче, една от най-важните характеристики на тези безжични слушалки е осигурена от технологията JustMyVoice™. Всички, които работим от вкъщи, сме попадали в подобна ситуация – точно по време на важна среща с колегите съседите ни са решили да правят ремонт, кучето в апартамента до нас пък се е разлаяло, а алармата на някоя кола отвън е започнала да вдига шум, който е невъзможен да се игнорира. Точно в такива сценарии откриваме решението в слушалките EAH-AZ60 и EAH-AZ40. Иновативната технология, разработена от експертните инженери на Technics, подчертава човешкия глас и намалява фоновия шум, така че страничните неудобства да бъдат елиминирани, а разговорът ни да бъде пълноценен.

Повече за новите слушалки от Technics, EAH-AZ60 и EAH-AZ40, както и още от широката гама от аудио устройства и иновативна линия от продукти на марката, можете да откриете на www.technics.com.

Popular