Септември е най-подходящият месец за смяна на работата

Истината е, че моменът да сменим работата никога не е подходящ, но поне сезонът може да бъде.

Да сменим работата не е решение, което вземаме бързо и лесно. Изисква се голяма доза смелост и сериозно планиране, за да предприемем такава важна крачка в живота си.

Независимо дали искаме да променим работното си място заради неразбирателства с шефа или просто търсим нови възможности за развитие, трябва да имаме предвид, че не всеки месец е подходящ за подобна промяна.

Поговорката “Нова Година, ново начало” не е съвсем подходяща когато става дума за смяна на работата. През първите месеци от годината – януари и февруари – ние може да се чувстваме амбицирани и мотивирани, но не така стоят нещата при работодателите.

След коледните и новогодишните празници, темпото на работа е много бавно и съответно CV-то, което изпратите, ще бъде отразено на по-късен етап. Освен това, повечето фирми получават субсидии и финансиране именно през този период и ако вече сте наети, шансът да получите повишение е по-голям.

Пролетните месеци – март, април и май – работодателите са заети с големи проекти и не разполагат с много време за търсене на кандидати. Ако все пак им се наложи да наемат някого, това ще се случи за възможно най-кратък срок и съответно изискванията им ще са твърде високи.

Летните месеци – юни, юли и август – са най-неподходящото време за промяна на работното място. Тогава работодателите не само че са в отпуска, но и бюджетите им за назначаване на нови кадри са почти или изцяло усвоени и следователно позициите, които предлагат ще са хем малко, хем нископлатени.

След летните отпуски, работодателите се завръщат отпочинали и заредени с нови сили и следователно ще имат повече желание и време да наемат нови кадри.  Освен това, възможностите са много повече от преди, а понякога дори се отварят нови позиции поради големия наплив от кандидати. Именно затова септември месец е най-подходящият момент да поътрсите нова работа. 

Краят на годината – октомври, ноември и декември – работодателите са запълнили повечето свободни места с кандидати, които обучават. Също така, годишните бюджети са напълно изчерпани и е по-вероятно да ви предложат неплатен или нископлатен стаж докато бюджетът не се обнови през новата година.

Ето още няколко съвета как да бъдем по-успешни:

5 качества, с които ще се издигнете в кариерата

Какво правят всички успешни жени през първия час на работа

Нова кариера, ново начало