Преодолейте страха от смяна на кариерата

Много хора стигат до момент в живота, когато започват да изпитват съмнения дали са избрали най-подходящата професия. Ако и вие сте на кръстопът в момента, ето някои идеи как да осъществите голямата промяна и какво може да очаквате при такъв преход.

Често мечтите си остават мечти, защото за много хора познатото зло изглежда по-малко страшно от непознатите предизвикателства. Но както Марк Твен е казал: “След 20 години ще сте по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото от тези, които сте направили.” Как се преодолява страхът от промяна?
Помислете кое е най-лошото, което може да се случи – да нямате успех в новото професионално поле и да се наложи да се върнете към това, от което искате да избягате, или да се развивате добре, но все пак да правите по-малко пари отколкото досега. 
Дори и да се върнем към първоначалната точка, от която сме тръгнали, няма да се чувстваме все едно сме си загубили времето. Ще сме натрупали нов опит и умения и може да сме много по-мотивирани в старата си професия, защото оценяваме повече нейните предимства. 
Още на стр. ii