Тъжната музика след раздяла е като разговор с приятелка

Ново изследване, публикувано в Journal of Consumer Research, доказва ползата от тъжните песни. След раздяла с гаджето, слушането на такива парчета действа успокояващо като разговор с близка приятелка. 

Според учените от Университета в Калифорния, Бъркли, тъжната музика създава усещане, че някой те разбира в тежкия момент, подкрепя те и ти съчувства. Това намалява самотата и неприятното чувство, че си сам с болката си.
За да стигнат до този извод, изследователите попитали 200 участници серия от въпроси, свързани с негативни сценарии като раздяла с приятел или скъсване на изпит. След това били попитани дали биха предпочели да преодолеят болката с помощта на забавен приятел или такъв, който ще им съчувства, на фона на весела или тъжна музика. Участниците единодушно заявили, че предпочитат в такъв момент да са в компанията на съчувстващ приятел и тъжна музика. 
Може да изглежда на пръв поглед нелогично, но този подход има смисъл, защото в първия етап на преодоляване на някаква раздяла или загуба, човек има нужда да си поплаче добре, за да освободи напрежението. А на фона на тъжни парчета, това става много по-лесно. 
Така че, когато минаваш през периода на печал след приключване на връзка или каквото и да е друго неприятно събитие, си свали песни като тези на Адел, Coldplay, Ед Шийрън, Леона Люис и Алиша Кийс.