Колко е важно да бъдеш нещастен

Кога стремежът да сме щастливи всъщност се превръща в задължение и ни действа не толкова мотивиращо, а по-скоро токсично?

Според последните проучвания на американските псилохози, хората стават все по-нещастни и по-нещастни с годините, а основната причина за това е безкрайното преследване на щастието, заради което се оказва, че забравяме да живеем в настоящето. 
Заради целият позитивизъм и всеобщото старание да бъдем щастливи е лесно да забравим, че отрицателните емоции и тъгата всъщност са полезни. Науката е категорична, че когато сме тъжни и се опитваме да подтиснем чувствата си, всъщност се затваряме в себе си, чувствайки се непродуктивни и безполезни, което в крайна сметка ни  прави още по-тъжни. 
Какво тогава е лечението? На първо място е време да си кажем, че негативните емоции са част от ежедневието ни и е време да ги приемем и напълно да разберем, че те наистина могат да имат полезни черти. 
Вината ни прави по-добри хора
Чувството на вина действа на чувството ни за морал, карайки ни да бъдем по-социално ориентирани и по-грижовни, отколкото сме обикновено. Учените са доказали, че възрастните, които по някаква причина изпитват чувство за вина в даден момент, по-рядко карат пили, крадат, използват наркотици или нападат други хора. Ако характерът ни се показва в това, което правим, когато никой не ни гледа, тогава тази емоция е едно от най-добрите средства за изграждането му. 
Съмненията в себе си подобравят представянето ни
Много хора не могат да го разберат, но фактът, че изпитваме съмнения, притеснения и нервност преди важно събитие, всъщност е много здравословен. Съмнението е чувство, което на подсъзнателно ниво ни кара да се стараем много повече и да даваме най-доброто от себе си, и в последствие да се развиваме още повече. 

Тревожността ни помага да решим проблемите си
Чувството, което изпитваме, когато нещо ни тревожи и не ни оставя на мира, всъщност ни прави по-добри в кризисни ситуации. Фактът, че някои хора не могат да оставят нещо незавършено и проблемите нерешени, ги кара да мислят логично, да намерят най-добрия изход и при повторна ситуация да са подготвени и да знаят как да действат. 

Разсеяността ни прави по-креативни
Великите идеи идват в моменти, в които не мислим за тях. Разсеяните хора в повечето случаи са с много по-остър ум от останалите и самият факт, че са разсеяни, идва от това, че мислят и се опитват да правят много неща едновременно. Въпреки че често се приема за негативна черта е много по-вероятно човек, който не се фокусира върху дадения проблем, всъщност да е този, открил неговото решение. 

12 неща, които всеки “нарцис” си мисли
Разберете какво е вашето истинско призвание
Няколко неща, за които не си струва да се ядосвате
Сутрешните навици на успелите хора