Кажете “Благодаря” на някого днес. Полезно е за здравето

Колко често си казваме “благодаря”? Недостатъчно.

Ако се допитаме до експертите, лесно ще установим, че не прекарваме достатъчно време, оценявайки хората и нещата около нас и със сигурност не си казваме “благодаря” достатъчно. Според изследване на 2000 възрастни 64% от жените изразяват благодарност в ежедневната си комуникация с другите, защото това ги кара да се чувстват добре. Учените са открили, че чувството на благодарност намалява стреса, увеличава радостта и стимулира оптимистичната нагласа на хората.

Но искрената благодарност, която идва отвътре, не е толкова често срещана, колкото трябва. За нея се изисква да работим върху себе си и да се съсредоточаваме върху малките неща, които имат значение.

За да бъдем по-щастливи с живота, който имаме днес, и да бъдем благодарни за всичките му дарове, психолозите съветват да се съсредоточим върху тези неща:

  • Задайте си цел да сте отдадени на собственото си щастие: Мотивацията е също толкова важно качество при преследването на мечтите, колкото е и в преследването на благодарността и щастието.
  • Проявете наблюдателност: Развийте навика да обръщате повече внимание и на най-дребните неща, които ви правят щастливи. Не прекарвайте живота си в търсене на само големите цели – така често пропускаме хиляди възможности да се усмихнем. Нека оценяваме дори онези моменти, които в забързаното ежедневие могат да се сметнат за маловажни, а когато отделим време да ги оценим, ни карат да се чувстваме благодарни за живота и това, което ни заобикаля.
  • Помислете какво би било, ако хората, които обичате, ги нямаше: Да, този съвет вероятно е най-мрачен от всички, но само когато осъзнаем какъв би бил светът без близките ни, разбираме колко благодарни сме на всеки един момент с тях.
  • Разгледайте албумите със снимки: Помислете за всички спомени, които са оставили отпечатък върху вас и сте запаметили в  кадър – те са тези, за които трябва да сте истински благодарни.
  • Наслаждавайте се на изненадите: Записвайте си всички събития, които са успели да ви изненадат приятно през цялата година. Така накрая на 2022-ра ще имате един цял списък с всички красиви емоции и хубави подаръци от живота, които да ви накарат да се чувствате благодарни за преживяното през годината.

Светът отбелязва днес Деня на думата “Благодаря”

Hero Slidertips