Как да преодолеем стреса на работното място

Как да разпознаете дали стреса, който изпитвате на работното място е в рамките на нормалното, или трябва да вземете мерки, за да промените ситуацията?

Прекаленият стрес води до влошено здраве и намалява работоспособността, така че за дължително да се погрижите по-специално за себе си, когато сте под голяма пара.

Признаци, че натоварването на работното място ви идва в повече:

За по-продължителен период от време (поне месец) имате тези оплаквания или някои от тях: тревожност, раздразнителност, депресивни състояния, апатия, липса на интерес към работата, проблеми със съня, умора, проблеми с концентрацията, мускулно напрежение или главоболие, стомашни проблеми, нежелание за излизане с приятели, намалено либидо и прекаляване с алкохола.

Какво да правим, когато стресът взима връх:

1. Намалете стреса на работното място като се погрижите за себе си

Започнете да обръщате повече внимание на физическото и емоционалното си здраве. Когато нуждите на тялото ви са задоволени, ще се чувствате по-силна и устойчива на стреса. Грижата за себе си включва:
Редовно движение, дори ако това е последното нещо, което ви се прави. Аеробните спортове активират производството на хормони, които повдигат настроението.

Избирайтв правилната храна. Ниската кръвна захар ще ви направи тревожна и раздразнителна, а преяждането – летаргична. Хапвайте малки порции на често със здравословна храна, за да поддържате нивото на кръвната захар стабилно.

Избягвайте алкохола и цигарите. Те може да изглеждат успокояващи на пръв поглед, но всъщност са мощни стимуланти на нервната система и водят до по-високи, а не по-ниски нива на тревожност.

Спете достатъчно. Това е ключов фактор за по-голяма издръжливост на стрес.

7 проблема с външния вид, които съсипват кариерата

2. Намалете стреса на работното място като се научите по-добре да приоритизирате

Перфекционистката нагласа не е от полза за никого и често води до състояние на “бърнаут” (прегаряне) – пълно изтощение.

Създайте си балансиран график. Не оставяйте 90% от работните задачи в един ден от седмицата, а през останалото време да се занимавате с несъществени неща.

Преценявайте реално колко време отнемат различните работни ангажименти, за да не се опитвате да вместите прекалено много неща в един ден.

Опитвайте се да тръгвате за работа с 10-15 минути по-рано от обичайното. Често пъти бързането сутрин за автобуса или с колата по пътя до офиса ви кара да се чувствате изнервена с часове след това.

Хапвайте обяда си извън офиса, за да имате възможност да се разсеете малко от работния процес и да се върнете освежена.

Бъди незаменима на работното си място!

3. Намалете стреса в офиса като повишите емоционалната си интелигентност

За да можете да поддържате самоувереноста си дори и в моменти на силно напрежение, трябва да работите върху умението си да се справяте с емоциите си по конструктивен и позитивен начин. Един от показателите за висока емоционална интелигентност е да можете да говорите с другите хора с уважение, като преодолявате различията помежду ви и лекувате наранените чувства, ако има такива, за да се разпръсне напрежението при контактите ви с околните.

Hero Slider