Как да разбереш кога е време да сложиш край…

Кога да приключиш една ситуация, да прекратиш една връзка или да напуснеш работа? Решението е трудно, но има някои въпроси, които ако си зададеш и отговориш честно, може да намериш верния изход. 

Едно от най-фрустриращите усещания в живота ни е несигурността и съмненията дали да сложим край на една разочароваща ситуация, или да продължиш да се надяваш, че нещата могат и да се подобрят.

Знаем максимата “Не се предавай!” или “Тези, които се отказват, никога не печелят”. Често за пример се дава и историята за Томас Едисон, който имал 1000 неуспешни опита преди да създаде електрическата крушка. Но колко ли на брой са тези учени, които са направили хиляди опити да изобретят нещо и така и не са видели реализирано това, на което са посветили години.

Когато отдадеш енергията си в подходящата посока, ще се чувстваш удовлетворена поне през по-голямата част от времето, дори и понякога да имаш периоди на застой или разочарование.

Едва ли има рецепта кога да продължиш да упорстваш в дадена посока и кога да кажеш “край” и да се пренасочиш към нещо различно. Но определени въпроси могат да ти помогнат да вземеш решение, което има по-голям шанс да се окаже правилното.

На кои въпроси трябва да потърсиш отговор:

“Яздиш ли мъртъв кон?”

Една индианска мъдрост гласи “Когато конят е мъртъв, време е да слезеш от него.” Как, обаче, да разбереш дали връзката, в която се намираш, е “мъртъв кон”?

Често се карате, но в същото време осъзнаваш, че ти и мъжът до теб имате своите мили моменти и ти е трудно да си представиш живота без него. Измъчва те въпросът “Дали връзката ще става все по-трудна, или ще си върнем безгрижните дни от началото?”

Виж още на стр. ii