Как да избегнеш самотата по Коледа

Празниците – време за голяма радост… време за голяма самота?

Скъсала си с гаджето преди месеци. Мислиш, че си преодоляла болката и гордо стъпваш в обувките си на независима, необвързана жена. И така до дългоочакваните Коледни празници, когато ще си починеш от работния график и ще усетиш празничната атмосфера.

Но точно в такива дни на еуфория, когато хората се събират със семействата си или планират да отидат на екскурзия с половинката, тези, които са далече от най-близките си или са се разделили с мъжа, когото са обичали, се чувстват най-самотни. Ако и ти в момента спадаш към тази група, може да направиш така, че описаният стереотип да не се отнася до теб. Ето как:

Поработи върху очакванията си. Повечето хора имат в главата си списък с това как би трябвало да изглеждат определени моменти от живота – празници, годишнини и т.н. Няма лошо да знаеш кое те прави щастлива и да го търсиш, но ако не оставиш пространство за спонтанността и неочакваното, ставаш робиня на собствените си представи и саботираш щастието си. Не се поддавай на облъчването от телевизията, рекламите, подканванията и пожеланията на роднините да си намериш половинка. Колкото по-независима си от външния натиск и рамката на собствените си очаквания, толкова по-голям е шансът да изкараш едни весели и приятни празнични дни, може би чувствайки се по-малко самотна и от някои обвързани двойки, в които близостта отдавна я няма.

Премести фокуса си от мисълта “Загубих любовта си” към “Отворена съм за нови преживявания”. Забавлявай се, излизай с приятели и остави съдбата да си свърши работата.

Ако пък си далеч от семейството и ти е мъчно, че няма как да пътуваш до родното място, не се фиксирай върху това, че ТОЧНО на Коледа няма да си с тях. Размечтай се за момента, когато ще намериш начин да се видите. Остави се на приятната мисъл да те изпълни с топло чувство. Планирай с какви подаръци ще ги зарадваш и какво би искала да си постигнала до следващата ви среща. Така вместо самосъжаление, ще усетиш прилив на мотивация.

Направи всичко, което ситуацията позволява, за да се почувстваш близо до тях – говори със семейството си по скайп или ги изненадай с писмо, изпратено по пощата.

Запълни празниците с любими дейности – зареди се с книги, филми, поглези се със спа процедури.

И накрая, помисли за това, че колкото по-скучно е  ежедневието ти през останалата част от годината, толкова по-голяма е вероятността да натовариш празничните дни с нереалистични очаквания. Намери начин да разнообразяш живота си редовно, а не само на определени дни в годината.

Виж още:

Това ще бъде твоята година!
Отпусни се и се наслади на момента… 5 златни правила