Как ботоксът може да намали симптомите на депресия

Ако изглеждаш добре, ще се чувстваш добре? Отговорът е по-сложен от това.

Макар и мненията за интервенциите с ботолинова киселина да са противоречиви, според последните проучвания те имат една полза, за която не всеки е предвидил – лекуват депресията.

След като множество пъти хората, които са си инжектирали ботокс, разкриват подобрение в цялостното си благосъстояние, учените решават да проведат проучване, за да проследят какъв точно е ефектът от ботокса.

За изследването те проследили последиците шест седмици след интервенцията. При плацебо групата, която не е приела никаква доза ботокс, се установява 12% по-малко депресивни състояния, но за хората, които реално са били инжектирани, процентът пораства до 52%.

Според науката, ботоксът прави жените непривлекателни

Една от теориите, които дават обяснение за този феномен, е хипотезата за лицевата обратна връзка. Според специалистите, когато реагираме негативно на нещо и направим гримаса, нервната ни система отразява по-високо ниво на дразнение, а когато реакцията е само емоционална и не се отразява физически, дълготрайните последствия за психиката ни са по-малки.

Следователно, когато се изправим пред трудни моменти, и ги посрещнем равнодушно, щетата върху нервната ни система е минимална, в сравнение с тази, която би била, ако имахме буйна реакция.

Оттук можем да заключим, че дори и ботоксът да не обещава винаги позитивни резултати за красотата ни, можем да се надяваме за позитивни резултати върху психиката… поне.