Истините, които всяка жена на 30 трябва да знае

В живота грешките ни често се превръщат в ценни уроци. Но урок можем да получим и от тези, които вече са извървяли нашия път.

Тези съвети за жените на 30 и 30+ са специално от дамите на 40. 

Най-важният от тях е да си дадем сметка кои сме и да приемем и обикнем себе си. Да се заобиколим с хора, които са готови да ни приемат, обичат и подкрепят. Да се научим да храним душата си така, както даваме храна на тялото: всичко, което правим със страст и ни носи удоволствие и усещане за смисъл, заслужава времето ни. Опитвайте нови хобита, срещайте се с нови хора, търсете нещата, които ще ви “запалят”.
Бъдете открити и честни за намеренията и чувствата си. Няма нищо лошо в това да покажете открито, че и вашият живот има върхове и спадове, че невинаги сте в съвършена форма. Постоянното носене на маска изтощава душата ни неимоверно. Отървете се максимално от заблудите и фалша в живота си – никой няма време за това! Ако някой човек отказва да ви приеме така, замислете се дали имате място за него в живота си. Какво ви носи тази връзка наистина? Прави ли ви по-осъзнат и по-щастлив човек? 
И това ни води към следващия съвет – не правете неразумни компромиси. Факт е, че компромисите са необходими във всички видове отношения между хората, но говорим за здравословния компромис, а не за случаите, в които се принуждаваме да жертваме основни свои ценности и да играем някаква роля, за да поддържаме връзката. Освен това, компромисът винаги трябва да е доброволен и да е налице и от двете страни. Ако в дадени отношения вие сте страната, която вечно отстъпва, това не е компромис, а поробване, доброволно подлагане на психичен тормоз.
Не мислете, че в този живот има някой (мъж или приятел), който е по-важен от вас самите! Имате само един живот. Хората, които ви потискат и ви причиняват повече стрес, отколкото положителни емоции, трябва да си отидат, независимо колко тъжно ще ви е от това в началото. Не се вкопчвайте панически в никого. Незаменимите хора всъщност са ужасно малко и обикновено това е семейството. Мислете глобално, оценявайте всяка една връзка реалистично, на всеки няколко месеца останете сами със себе си и разсъдете: дали тези отношения ви издигат, или ви дърпат надолу? Не се страхувайте да вземете решение и да действате, ако нещата не вървят добре. Недейте да живеете като жертва.
Пътувайте, пътувайте, пътувайте! Вижте света със собствените си очи. Това е най-добрата инвестиция! Местата и хората, до които ще се докоснете, ще отворят съзнанието ви и ще добавят цвят в душата ви така, както нищо друго не би могло. Не се задоволявайте с оправданието, че пътуването е нещо твърде скъпо, защото най-вероятно вие вече харчите немалки суми за абсолютно ненужни неща – скъпи чанти (колко точно ви трябват?), заведения всяка седмица, смартфони, тонове козметика. Нито едно от тези неща не ви носи трайна емоция и не разширява хоризонтите ви. Започнете да заделяте средства и посетете нови места!

Престанете да се сравнявате с другите. 
Животът не е математическа формула, нито норматив, който другите задават, а ние трябва да покрием. Не надничайте в чуждата паничка – около вас винаги ще има някой, който притежава повече, постигнал е повече, има нещо, към което се стремите. Не се оставяйте да ви завладее чувството, че се проваляте и че нещо все не ви стига. Сравненията с другите имат смисъл само ако търсим позитивен пример и той ни вдъхновява за реални действия. 

Харесва ли ви тази статия? За още психология, интересни факти и съвети за всички дами, последвайте ни във Фейсбук!
Няколко неща, за които жените не дължат извинение
13 неща, от които да се откажем, за да сме по-щастливи!
Изберете хоби, което ще ви направи по-умни