Искате наистина да си починете през отпуската? Бъдете offline

Вижте как да преборите упорития навик да сте “в мрежата”!

Ходенето на ваканция в последните поне 5 години изглежда съвсем различно от това как прекарвахме почивките на море преди десет години. Сега наша компания на плажа, в дискотеката и навсякъде, където отиваме по време на ценната лятна отпуска, са и стотиците ни приятели от Facebook и Twitter, които държим да са информирани за всяка наша емоция и впечатление.

Също не по-малко важно ни се струва да не изпуснем какво се случва и на тях самите, а и като се прибавят и някои неотложни имейли, свързани с работа…дългоочакваната ваканцията става по-скоро виртуална, отколкото реална.

Предлагаме ви план за “безболезнено” бягство от виртуалното пространство или поне частично изключване от мрежата:

Определете лимита още в началото

Първо трябва да решите какво е максималното време, което ще прекарвате онлайн. Ключът, обаче, е в това да се придържате към плана, например влизане в социалните мрежи само вечер за половин час.

Когато прекарате известно време офлайн, може да установите колко по-добре се чувствате като не проверявате редовно статусите на всичките си познати в социалните мрежи. Едно проучване на meQuilibrium открило, че 61% от хората изпитват повече завист, ревност, депресираност или раздразнение при прочитането на статусите на другите хора.

Разбира се, може да сте от щастливците, за които Facebook е източник само на радост, но въпреки това ще имате повече време и възможност за създаване на нови спомени от почивката, ако не я прекарате пред електронните устройства.

Предупредете контактите си за отсъствието си

Това важи най-вече за колегите и шефовете ви. Ако те искат да се свържат с вас за бърза консултация при решаването на проблем, добре е да знаят дали могат да разчитат на това или не и по кое време биха могли да ви открият.

Помислете с шефа ви кой от екипа може да приема обажданията и имейлите на клиентите, с които работите, за да получат своевременен отговор на запитванията си.

Планирайте какво ще свършите веднага след връщането си

За да си отпочинете качествено, важно е да сте спокойни, че няма да заварите хаос, като се върнете в офиса. Планирайте доколкото това е възможно най-неотложните си задачи за първата седмица след отпуската.

Бъдете последователни

Когато кажете, че сте офлайн, значи сте офлайн. Ако решите да направите изключение и започнете да отговаряте на работни имейли в някой от дните на ваканцията, очакванията към вас се променят и може да станете част от несекваща кореспонденция с колегите или клиентите.

Кой тип перфекционист сте?
Тъжната музика след раздяла е като разговор с приятелка
Кои са ползите от садо-мазо секса
Ефективен шеф, без да сте зли: възможно е!