Фразите, които не присъстват в речника на успелите жени

Силата на думите не е за подценяване, а успешните жени са добре наясно с този факт.

За да станат такива, повечето от тях премълчават неща, които искат да изрекат на глас, но и винаги казват това, което си струва да бъде заявено. Никога обаче няма да ги чуете да се оплакват или да заявяват някое от тези шест неща:

“Не знам как!”

Жените, които блестят най-ярко с потенциала си, са тези, за които нищо не е невъзможно. Може и да не знаят как се прави нещо, особено ако за тях е ново, но все някак ще го измислят. Ще наблюдават какво правят останалите, ще задават куп въпроси, ще направят собствено проучване и ако трябва ще се упражняват. А след това ще го направят с финес! Всяка от нас може да покори нови върхове, ако си постави за цел да научава нещо ново всеки ден, по пътя към целта.

“Нямам време!”

Всички разполагаме с 24 часа на ден: аз, вие, Бионсе и Опра Уинфри. Зависи от самите нас кои неща са с приоритет и как ще прекараме тези часове. Оправданието, че нямате време да свършите нещо, обикновено значи, че не искате да го направите. Много по-продуктивен начин да разпределяте времето си, особено в работата, е когато сте директни: “Мога да се заема с този проект, но ще ми трябва [толкова време] да го завърша.” Или “Или в момента съм заета с [това и това], не е ли по-добре друг да го поеме?”

 

“Да, разбира се!” за абсолютно всичко

Може и да ви се вижда противоречиво, но трябва да се научите как да отказвате. Не можете да задоволите всички и по всяко време. Не можете да се задължите да присъствате на всяка среща, конференция, да приемате всяко предложение и всяка работа. Убедителното “Не” е най-добрата стратегия на успялата жена. Благодарете учтиво за предложенията, но разпределете времето си така, че на вас да ви е удобно.

“Не получавам достатъчно пари за работата си.”

Нека бъдем честни – кой наистина вярва в това, че получава достатъчно пари за всичко, което върши? Успешните жени рядко показват недоволство от задълженията си. Те знаят, че в края на краищата ще получат повече, ако са свършили повече, а не обратното. Такива коментари могат да ви изиграят лоша шега пред шефовете ви, така че си ги пазете за себе си.

“Не е честно.”

Изненада – животът също не е честен. А успешните жени дори не са очаквали той да е такъв. Те използват мотивацията си, за да променят нещата, които могат да бъдат променени, а не се държат като жертви на ситуацията. Можете да се обзаложите, че ще има хора, които получават повишение преди вас, шефът ви ще си припише заслуги за работата, която вие сте свършили, а колегите ви мъже ще имат по-висока заплата. Успелите жени решават за какво точно ще се борят и не губят време да се оплакват.

“Никога не почивам.”

За някои бизнес дами това е като закон. Но изобщо не значи, че подходът е правилен. Успешните жени правят личното си време приоритет с главно П, защото знаят колко важна е почивката и “презареждането” на ума и тялото. Ваканциите са необходимост за добрата форма, защото ако сте изтощени, няма да сте пълноценни нито в работата, нито в личния си живот.