Допаминов детокс: Как да препрограмираме съзнанието си, за да бъдем по-щастливи

В ерата на постоянното стимулиране от телевизията, социалните медии и всички други разсейвания, дайте почивка на емоциите и съзнанието си.

Събуждаме се, проверяваме социалните мрежи, по време на работата приятел ни изпраща някоя смешка, в обедната почивка разглеждаме новото в Instagram, прибираме се вкъщи и гледаме Нетфликс, през уикенда ще си пуснем филм и ще наваксаме с новостите за кой е направил този и онази. Преди да се усетим, всяка секунда от ежедневието си прекарваме с екран пред лицето, криещ хиляди развлечения, а ние ги приемаме за даденост и откриваме себе си по-нещастни от всякога.

Какво да направим през уикенда, за да е по-добра седмицата ни?

Откакто смартфоните и лаптопите навлязоха в живота на всеки ни, психолозите предупреждават за негативното им влияние. Според последните статистики днес 210 милиона души се борят с пристрастяването към интернет и социалните медии и това води до множество негативни промени в много области на мозъка. Тийнейджърите и младите хора, които прекарват 5 часа на ден на телефоните си в игри или в чата, са два пъти по-застрашени да развият симптоми на депресия.

Проблемът се корени в това, че мозъкът ни свиква да бъде непрестанно стимулиран, дотолкова, че вече не оценяваме истински емоциите си, а когато нямаме какво да ни забавлява, тоест за малко сме се отделили от телефона си, чувстваме силно липсата.

30 лесни начина да станем по-продуктивни

Науката обяснява феномена на хормонално ниво – честото освобождаване на допамин чрез приятни дейности претоварва допаминовите рецептори в мозъка, което води до намаляване на броя на неговите рецептори. Или иначе казано, това ви прави постепенно по-малко чувствителни към допамина. И така, имате нужда от все повече вълнение (повече публикации, повече забавни видеоклипове, повече харесвания под последния пост), за да почувствате същото удоволствие.

За да се справим с този проблем, психолозите ни съветват да изпробваме нова простичка тактика – допаминов детокс. 

Въпреки че няма официална дефиниция, този процес включва избягването на дейности, които разсейват съзнанието ни – например ровенето във Facebook и Instagram, гледането на Netflix, но също така и експертите съветват временно да ограничим обикновените дейности от ежедневието, които предизвикват голямо въодушевление като вкусните храни, силната музика и дори секса.

В случая работи принципа “трябва да загубиш нещо, за да го оцениш истински” – като избягвате тези стимули за известно време, можете да увеличите броя на допаминовите рецептори в мозъка си и следователно да намерите удоволствие в ежедневието си по-лесно отново.

Невероятната сила на тишината да лекува

Разбира се, човек не може да се лиши от всички удоволствия за дълго, затова и психолозите предупреждават, че не е нужно да правим допаминовия детокс продължително време, за да ни подейства положително. Според доктор Камерън Сепа, психолог и асистент по клинична психология в Медицинското училище на UCSF, най-добре е да си отделяме по един час от деня без никакви разсейвания – тогава можем да излезем на разходка, да медитираме или да просто да се насладим на тишината. Други хора откриват, че един ден от уикенда им е достатъчен, за да изключат напълно и да се подготвят за следващата седмица. Който и вариант да изберете, позволете си за малко да избягате от света, за да оцените всичките му красоти по-добре после.

Най-подходящият детокс според зодията

Hero Slider