Доброто приятелство извън лайковете и Facebook

Благодарение на Facebook, Instagram и Viber (и още десетина подобни приложения), всеки от нас знае с какво точно са заети приятелите му в 90% от времето.

И като едни класически представители на millennial поколението сме склонни да броим всеки лайк, всяко сърце и всеки коментар като истински признак на близост, с който даваме яснота, че ни е грижа за човека отсреща.

Но дали наистина е така? И не заслужаваме ли ние и приятелите ни повече от изпратения емотикон и поредния въпрос “Какво става с теб?”

Според психолозите, както всяка друга връзка, приятелството има нужда от допълнителна доза старание, за да работи и за двете страни. А в ерата на илюзорното общуване в социалните мрежи е нужно да се стараем една идея повече. Ето от къде да започнем:

Слушайте

Когато сме с приятел е много лесно да забравим задръжките си и образа, който изграждаме за себе си в работна или семейна среда. Или пък образа, който създаваме онлайн. И именно на това се крепи истинското приятелство – на възможността “да се изключим” и да бъдем себе си за час-два.

Но именно в тези моменти сме склонни да говорим и говорим (и говорим…) за себе си и собствените си проблеми. Особено ако се намираме в период, в който се сблъскваме с проблеми в работата или личния живот. Лошото е, че тогава рядко си спомняме, че човекът отсреща също има нужда да бъде изслушан. Желанието ни за внимание е толкова силно, че е трудно да спрем да фокусираме разговора върху себе си. А именно това трябва да направим, за да покажем на човека отсреща, че той също може да получи същото внимание, искрени съвети и възможност да бъде себе си поне за малко.

Интересувайте се 

Да поздравиш човек за рождения ден или новата работа по телефона не е същото, като да изпратиш съобщение във Viber или Facebook. Телефонните разговори вече са доста подценени, но именно те демонстрират личното и по-дълбоко отношение към приятелите ни. Не ги подценявайте.

Премисляйте въпросите си

На въпроса “Как си?” повечето хора винаги отговарят с “Добре съм!”, а на “Какво се случва с теб?” много често ще получите “Работа, едно и също”. Те водят разговорите до задънена улица и не допринасят с нищо за приятелството ни. Ако наистина се интересуваме от човека отсреща, то ще задаваме по-лични въпроси.

Срещайте се

Технологиите имат своите плюсове, но никога не могат да заменят разговорите очи в очи. Много от аспектите на вербалната комуникация са прекалено важни и се губят, когато си пишем съобщения например. Езикът на тялото, тонът на разговора, физическият контакт и т.н. оставят по-малко поле за неразбиране в отсрещната страна и правят общуването по-значимо. Същевременно, когато сме срещу някого, а не общуваме през телефон, ние самите ставаме по-открити и позволяваме на другия човек да ни опознае такива, каквито всъщност сме.

Не се сравнявайте с останалите 

Много е лесно да сравняваме приятелството си с даден човек с това, което въпросният човек има с други хора. И социалните мрежи го правят още по-лесно. Снимките, на които най-добрата ни приятелка се забавлява с новите си колеги или ваканцията й с компанията може да ни накара да поставим под въпрос отношенията ни. Но по същия начин, по който не бива да сравняваме живота си с излъскания имидж, който хората са склонни да градят в социалните си профили, така не бива да сравняваме и приятелствата си.

Запомняйте

Малките неща са от огромно значение както в романтичните връзки, така и в приятелските такива. Всеки човек обича да говори за себе си и обича, когато другите помнят подробности за него. Семейство, домашни любимци, планиране на ваканции и партита – това са малка част от нещата, на които е нужно да обръщаме особено внимание и да задаваме въпроси следващия път, когато се срещнем с приятеля си.