Днес ли е най-депресиращият ден?

По принцип не обичаме понеделниците, това е ясно. Защо обаче 21 януари се смята за най-депресиращият ден в годината и има ли научни основания за това?

Оказва се, че не по-малко тягостни са и вторник, сряда и четвъртък. Хм, само на нас ли ни се струва, че единственият работен ден от седмицата, който не мразим, всъщност е петък?

Ако още не си чувала, 21 януари е “тъжен понеделник”, смята се за най-депресиращият ден в годината.
Откъде идва идеята? През 2005 туристическа агенция пуска прес съобщение, че психолог на име Клиф Арнал е открил уравнение, което показва кой е най-тежкият ден от годината. Уравнението включва метеорологичното време, размера на дълговете, които човек може да е натрупал по Коледните празници и възможността да ги изплати навреме, времето, изминало от Коледа, нивото на мотивация и необходимостта от предприемане на действие и колко бързо човек е нарушил новогодишните си резолюции.
Сериозни научни изследвания в потвърждение на формулата на психолога обаче липсват. Психолозите ще потвърдят, че колкото и да е добра една такава формула, човешкото поведение е непредвидимо, още по-малко пък човешките емоции, които го подтикват.
И все пак проучванията доказват известна връзка между сезоните и смяната на настроенията. Напук на всеобщото схващане, че зимните месеци водят до отчаяние и самоубийства, оказва се, че пикът на тези крайни мерки срещу депресията всъщност е през пролетта и началото на лятото.
Да, изненадващо е. Обикновено свързваме идването на топлото време с позитивни емоции, раздвижваме се, мотивирани сме да подхванем нови занимания, дали бизнес или самоусъвършенстване.

А какво им е на понеделниците?

Настроението се повлиява от толкова много комплексни фактори, че изобщо не може да се каже, че всички ще страдаме в един и същи ден. А на всичкото отгоре почти непрекъснато използваме думата “депресия”, за да обясним дори съвсем лек дискомфорт в настроението си. Това е твърде далече от реалната, клинична депресия.
Резултати от изследвания показват, че ако попитате хората как се чувствали, те ще признаят, че в понеделник не им е било добре. Но ако трябва сами да посочат деня, в който им е било най-зле, това най-често се оказва сряда. Едно от последните изследвания, от миналата година, показва, че понеделник с нищо не е по-различен от останалите дни от седмицата, само в петък хората са по-щастливи.

Очевидно тъжният понеделник е мит, а ние имаме повод да му се радваме – не само, че няма да е тъжен, но определено е и твърде топъл за януари.
В крайна сметка се оказва, че няма нищо лошо в понеделниците. Освен че са началото на поредната работна седмица. Ех, да, петъците наистина са си по-хубавите дни.

Виж още:
5 стратегии за повече вдъхновение
“Погледни” в бъдещето си
Какво говорят пръстите на ръцете