5 простички трика, с които да се мотивираме за работа в рамките на минути

Оставяме настрана всички сложни техники и търсим най-лесните решения, с които в рамките на минути успяваме да се мотивираме за работа.

Напишете си списък със задачите… и няколко задачки, които можете да отметнете веднага

Чували сме хиляди пъти за трика с написването на всичко, което трябва бъде свършено в списък, за да знаем какво ни очаква през деня и да си направим конкретен план. Това, което можем да добавим към тази практика, е съвет да добавите и две-три ултра лесни и бързи задачи, които буквално в минути след написването им да можете да отметнете.

Когато виждаме списък от 15 задачи с три, от които вече свършени, можем спокойно да кажем, че вече 1/5 от задълженията ни са готови. Така измамваме мозъка си и се мотивираме да свършим всичко останало много по-лесно.

Напишете първите два реда

Това е трик, който заемаме от известните писатели. Много от тях също изпадат в дупки, в които не могат да се мотивират да започнат работата си. Затова и един от най-старите трикове е просто да напишем два реда. Два реда, които може да са ужасни и по-късно да изтрием, но ще са ни послужили за начало.

Когато гледаме празен лист и се чудим как да го започнем, лесно можем да се откажем и да отложим задачата за по-късно, защото не се чувстваме мотивирани. Но когато вече сме дали старт на процеса, е много по-лесно да продължим нататък.

3 стъпки към добро първо впечатление – на работа и на първа среща

Тази практика може да се приложи не само от писатели, разбира се – важното, което трябва да запомним, е, че просто трябва да започнем, колкото и зле да изглежда началото.

Обещайте си награда

Колкото и да не ни се иска, най-добре работят вкусните награди – когато знаем, че ако свършим задачите за седмицата си успешно, ще можем да се наградим с любимата торта или с чаша от скъпото вино, мотивацията силно нараства.

Тук е важно обаче да въведем граници и да не прекаляваме с подобни възнаграждения. Не само в името на фигурата ни, но и за да не научим себе си, че след всяко свършено нещо имаме позволение да се обръщаме към вредни навици като преяждането.

Направете си плейлист само за работа

Музиката, миризмите и заобикалящата ни среда са много важни фактори, които подсъзнателно влияят на организма ни да се настрои за определен тип дейност. Затова и е хубаво да имаме едно конкретно място у дома, което да е отдадено само за работа, и друго само за релакс.

Лимон, слушалки и добра книга сутрин са тайните на продуктивните хора

По същия начин трябва да подхождаме и с музиката. Изгответе си плейлист с  песни, които успяват да ви мотивират, но и не отнемат от концентрацията ви по време на работа, и го слушайте само в работните часове. Малко по малко ще успеете да тренирате съзнанието си, че щом чуете определени песни, е време да се настроите на работна вълна.

Посмейте се

Добрите офисни отношения са основата, върху която много успешни хора градят кариерата си. Най-добре е, ако сред колегите имате и някой приятел, който успява да ви разсмее с лекота. Доказано е, че смехът наистина е терапия, която успява да уравновеси нивата на стрес, да регулира кръвното налягане и да ни постави в добра кондиция за работа.

Енергичен старт на деня без кофеин в шест стъпки

Hero Slidertips