Завръщането на мини полата

Напоследък този тренд е навсякъде. Можеш да видиш мини полата буквално навсякъде.

Но преди да обсъдим как да изглеждаме елегантно и секси с мини пола, нека се запознаем с интересни факти около създаването ѝ.

Без съмнение доста от трендовете в миналото се завръщат в настоящето – например дънките с ниска талия, а сега и мини полата. Появата на мини полата в настоящето се забеляза първоначално в социалните мрежи като Tik Tok и Instagram. Но след като талантливите дизайнери на висша мода решиха да направят „прераждане“ на мини полата, вече всичко изглежда напълно реално.

Не можем да пропуснем мини полата на Prada и на Miu Miu – особено на Miu Miu, която се прервърна в бижуто на седмицата на модата в Париж. Истинският въпрос е дали ще се задържи тенденцията на мини полата.

Кой е създал мини полата?

Историята на мини полата започва още през 60-те години на ХХ в., когато тя се появява за първи път на витрината на историческия лондонски магазин Bazaar, благодарение на Мари Куант, британска дизайнерка, на която се приписва и самото изобретяване на мини полата (името на полата идва от любимата марка кола на Мари, а именно Mini Cooper). Куант била толкова вдъхновена от жените в Лондон, че решила да покаже своите дизайни.

Супермоделът Туиги (от англ. Twiggy) е първата, която се превръща в модна икона, носейки мини полата, и съвсем случайно получава званието „детето“ на този тренд.

Защо мини полата е била популярна през 60-те години?

Именно през 60-те години на ХХ в. мини полата се е превърнала в културна икона, която разпознаваме и днес. По онова време се е обозначавала като политическо младежко движение, в което тийнейджърите вече не са искали да се обличат като родителите си. Мини полата е била игрива, бунтарска дреха, представляваща промяната в динамиката на обществото. Точно тогава е имало и стачки, в които участниците са били предимно жени, искащи своите права и междуполово равенство. Интересен факт е, че по същото време са се появили и противозачатъчните медикаменти.

Всичко това позволява на жената да излезе от ролята на перфектната домакиня, в която всички я виждат, и да се превърне в свободна и по-отворена към новото жена.

Но тук се появява мини полата на 90-те години на ХХ в., където става все по-къса. Имаме модни икони като Памела Андерсън, Spice Girls, Наоми Кембъл и Кейт Мос, които носят изключително мини поли. В света на модата се появяват цели колекции от брандове като Prada и Dolce&Gabbana, които са вдъхновени от мини полата и от всички тези жени. По този начин мини полата се превръща в културата на онова време.

След това се появява мини полата на 2000-те години – нов век, ново начало, където Tom Ford създава дори още по-мини версия на мини полата и остава хит до лятото на 2003 г.

Време е да върнем мини полата в настоящето. За да се чувствате добре, обличайки мини пола, трябва да подходите с внимание към това как я носите и съчетавате и към това колко уверени се чувствате в нея. Ако се притеснявате да носите толкова къси поли, винаги можете да скочите на следващото ниво – носете я така, че вие да се чувствате добре, уверена и силна.

Мини роклята

Ако искате да носите мини рокля вместо пола, но се притеснявате, че дължината ѝ е прекалено къса, пробвайте да я съчетаете по следния начин:

През деня: мини рокля + пуловер тип loose fit + боти тип combat boots

Вечер: мини рокля + блейзър с мъжка кройка + ботуши над коляното

Мини пола

Никой няма да ви съди, че носите пола, чиято дължина не е точно над коленете (Е, освен бабите пред блока, но това е друга тема.). Просто бъдете себе! Ако искате да носите мини пола, носете я! Ето как да бъдете секси и уверена в мини пола както през деня, така и вечерта:

През деня: мини пола + oversized щампирана тениска + кожено яке + обичаните от всеки – Nike Air Force 1

Вечер: мини пола + crop top + блейзър с мъжка кройка + обувки на висок ток

Можете да бъдете каквато си поискате, да изглеждате по начин, по който ще се чувствате силна, сексапилна и уверена, без значение на колко години сте, колко тежите или структурата на тялото ви. Бъдете себе си и по този начин ще покажете на света колко силна е всъщност жената. Носете мини полите си, въпреки предразсъдъците! И помнете: колкото и перфектна да сте, ще се намери един човек, който да ви каже, че не сте достатъчно красива, привлекателна или сексапилна. И обратното: ако не се чувствате добре в кожата си, ще се намери един човек, който ще ви каже, че всичко е идеално, че вие сте идеални.

Автор: Теодора Къцова

Снимки: Profimedia, Instagram, Pinterest