Детокс ли? Да, но за гардероба!

Ярките цветове и леките материи излизат под светлината на прожекторите и е време да им отделим подобаващо място в гардероба си.

Ако все още не сте преминали към пролетно-летните дрехи и разчитате на някой забравен тишърт, който комбинирате с вечния деним, то със сигурност имате нужда от детокс на арсенала си. Казваме детокс неслучайно – вместо всеки сезон да вадите и прибирате едни и същи неща, важно да да се отървете от тези, които вече не носите по една или друга причина. Така не само ще освободите място за нови, но и ще систематизирате старите по начин, който ви позволява бързо да откривате всичко нужно.

Край за моментите в стил “нямам какво да облека”? Можете да се обзаложите!

Инвестирайте в закачалки

Преди да започнете, уверете се, че имате достатъчно практични закачалки. Тяхното качество е важно за доброто състояние на дрехите ви, затова не трябва да правите компромис спрямо тях. Най-добрия вариант за подредения гардероб са еднаквите, но ако притежавате ризи или топове, които са изработени от по-деликатна материя, е хубаво да заложите на закачалки с кадифено или сатенено покритие.

Преди да започнете…

Съберете всички неща, които не сте носили в последните 6 месеца или просто вече не харесвате. След това ги разделете на 3 купчини: Изхвърли, Продай и Прибери. В първата влизат всички дрехи и аксесоари, които са захабени или по една или друга причина вече не стават за носене. Продайте всички онези неща, които сте купили в пристъп на вдъхновение, но след това сте слагали 1-2 пъти и все още са като нови. Останалите непотребни дрехи можете да дарите или да дадете за рециклиране. Тук можете да добавите и купчина Подари, в която да отделите дрехи, които вече не ви стават, но харесвате и да зарадвате приятелка или роднина с тях.

Приоритизирайте

Всичко останало е време да адаптирате за новия сезон. Зимните дрехи приберете в отделни шкафове и чекмеджета или пък тотално премахнете от гардероба. Можете да ги сортирате в пликове за съхранение и да ги приберете под леглото или в дрешник, където не заемат място. По-леките летни дрехи и новите придобивки от скоршния шопинг изкарайте на преден план. Също така запазете и елементите от прехидните дни, като фини плетива, блузи с дълъг ръкав и жилетки, тъй като могат да ви потрябват за някой и друг дъждовен ден или студена вечер.

Изберете си система

Аранжирайте дрехите по тип или цвят – преценете как ще ви е по-удобно сутрин, когато бързате и трябва за отрицателно време да подберете аутфита си. Дръжте пуловерите и денимът сгънати, а тениските – навити, за да не се смачкват допълнително. Всичко останало отива на закачалките.

Покажете креативност

Аксесоарите обикновено заемат много място. Измислете нови начини за съхранение на чанти, обувки, шалове и шапки, за да не изглеждат просто нахвърляни в определен шкаф. Можете да се сдобиете с различни кутии и торбички, които да надпишете, за да можете да намирате нещата си по-лесно.

Почистете  

С толкова много дрехи и аксесоари, неизбежно е да се натрупват прах и мръсотия. Преди да пренаредите всичко, не забравяйте да почистите с подходящите препарати. Нашият съвет е да се сдобиете и с ароматизатори, които да поставите по ъглите и закачалките.

Не правете всичко наведнъж

Каквото и да си говорим, пренареждането на гардероба е досадно занимание, което може да отнеме цял уикенд. За да не ви се налага да се справяте с всичко наведнъж, просто започнете от различните отделения на гардероба или от типа на дрехите: първо се заемете с обувките, след това с чантите, след това с нещата, които висят на закачалки и т.н. Разбира се, че ще ви се наложи да си отделите малко свободно време, но съвсем не е задължително да приключите за един ден. Плюс това, музиката винаги помага.