Спектакъл във виртуална реалност гостува на Фестивала за свободен театър

Едва няколко дни ни делят от старта на седмото издание на АСТ Фестивал за свободен театър или ежегодната витрина на българската независима изпълнителска сцена.

В рамките на седмица отново ще гледаме театър, танц и пърформанс – изкуства, които се случват само “тук и сега”. Това е и вдъхновението зад тазгодишната тема на фестивала – “Временна реалност”. Датите са 11-17 ноември, а програмата – най-силната досега.

За втора поредна година част от събитието е и международна програма от четири невиждани досега в пределите на България спектакъла. Гостите от Великобритания ще ни покажат пърформънс изкуството, както никога досега, в уникалната постановка Whist. Спектакълът се случва с помощта на VR очила в специална среда, където се пресичат изкуство, звукови ефекти и интерактивен 360° филм.

В програмата влизат още документалната постановка „Лоши деца“, пърформънса shamebox, танцовия моноспектакъл „Тук долу всички люляци умират“, пърформансът-лекция “Повече НЕ или така нареченият Бернхард”, черната комедия „Джордж Каплан“ и танцовия пърформънс „Ф63.9“.

Заедно със студио за документален театър VOX POPULI пък ще си припомним бурното време на прехода в България между годините от 1989 и 1997 във вербатим пърформънса “Поколение Ь“. По време на сетивния концерт „Тишинавтика“ ще видим известни артисти като Skiller, Иван Шопов(Balkansky) и Венци Такев, напълно извадени от обичайния им контекст.

Заедно с аудиторията сценичният колектив от Берлин She She Pop ще започне дискусия на една подценявана тема – собствеността, връзката на всеки с нея и социалното значение на разпределението на благата. Артистите от Франция ще представят съвременния танцов спектакъл Relative Collider или едно изследване на точката на контакт между движение и текст. Свои 23 мисли за конфликти ще споделят с нас гостите от Израел в интердисциплинарния пърформънс Worst Case Scenario.