Айфеловата кула става на 130 години: интересни факти

Айфеловата кула краси френската столица вече 130 години. А е можело никога да не съществува, защото са я смятали за грозна и вулгарна.

На 31 март 1889 година Айфеловата кула е завършена изцяло и от тогава тя рядва парижани и всичките си милионите посетители от цял свят. За да отбележим повода, сме събрали някои от най-интересните факти за красивата забележителност.

  1. Построена е за точно 2 години, 2 месеца и пет дни.
  2. Кулата се издига 324 метра над земята и тежи 10 100 тона.
  3. Разделя се на три части – основата, средна част и върха, включително антените.
  4. Създателят й Густаф Айфел е помогнал за проектирането и на Статуята на свободата.
  5. Дълго време се е спорило дали да бъде построена, защото хората са смятали, че това ще загрози Париж и ще изглежда вулгарно в центъра на столицата да се издига нещо толкова високо. Те дори се събрали и направили петиция “Артисти срещу кулата на г-н Айфел”.

  6. Решението да се подкрепи този проект бил свързан с нуждата от паметник, който да увековечи френската революция. От столицата организирали конкурс за такъв паметник и от всички 107 кандидати, идеята на Густаф спечелила.
  7. Първоначалното решение е било кулата да бъде там само 20 години и после да бъде разглобена. Но понеже послужила на французите като мощна радиостанция, която да заглушава сигнала на вражеските самолети, са я оставили с военна цел.
  8. От както съществува, Ейфеловата кула води по 7 милиона посетителя на година.

  9. Най-голям процент от посетителите са от Франция, следват ги испанците, американците и англичаните.
  10. Стълбите, които водят до върха са 1 665… Повечето хора предпочитат да вземат асансьора.
  11. През 1905 година местен вестник организирал състезание за качване по стълбите на кулата. Спечелил един мъж, качил се до втората част за 3 минути и 12 секунди.
  12. На всеки седем години кулата се пребоядисва, използвайки 60 тона боя.

  13. Всяка вечер засветяват по 20 000 крушки на конструкцията.
  14. През периода от 1925 до 1934 година марката Ситроен изписва името си върху кулата с четвърт милион осветителни тела. Това влиза в рекордите на Гинес като най-голямата билборд реклама.
  15. Заради големият успех, на който се радва кулата, много други държави са направили нейно копие.
  16. Айфеловата кула всъщност е женена – през 2008 година жена с фетиш към предмети се влюбила в атракцията и подписала брак с кулата. Променила името си на Ерика Ла Тур Айфел.

  17. Същевременно, кулата е и продадена. Виктор Лъстиг, едно от 47-те му имена, е измамникът, който е успял да разпродаде за скраб френската забележителност на две части. Случило се е през 1925 и мъжът надхитрил ФБР.
  18. Ейфеловата кула и Маргарет Тачър споделят едно название – “Желязната лейди”.

Животът в Париж като училище по стил

Стилът на френските жени тази пролет

Френските момичета и тайната “je ne sais quoi”