Ограбените спомени на Инстаграм туриста

Хората никога не са пътували толкова много и никога не са преживявали толкова малко. Зомбирани от снимане, шерване и отчитане на лайкове, превръщаме телефона в черна кутия, която единствено пази тайната на това къде сме били и какво сме “видели”.

Модерният Инстаграм турист обикаля нови места със закован в ръката телефон и ги опознава през камерата.

Той не обикаля спонтанно, не се заговаря с непознати и не оставя съзнанието си да се губи из случайни улички. Има цел и тя е снимките да му станат хубави. 

Какво прави Инстаграм-туристът на път? Все същото, каквото прави и в собствения си град – позира, снима.

Оглежда се за най-инстаграмабъл фон, на който да застане. За гледките и детайлите, които ще стоят добре на кадър. С това обаче приключва само половината работа, защото след това някой трябва да прегледа всички тези кадри и да избере от 100 един за качване, малко да го светне, малко да го шарпне, после с маниакалното усърдие на Микеланджело, рисуващ Сикстинската капела, да му избере точния филтър и едва след това да постне, оставайки в очакване на сладостната аритмия на пристигащите нотификации. Лайк – сърцето прескача един удар. Коментар – прескача два.

За да си представите в каква степен пътуванията вече са инстаграм-центрирани, само си спомнете за новия тип услуги, които се предлагат на туристите. Те могат да си наемат инста-фотограф, като цените стигат до 650 долара за два часа. В много градове това дори се предлага като допълнителна услуга през Airbnb, но съществуват и отделни платформи като Flytographer, създадени с единствената цел да свързват туристи с местни фотографи, пред които да позират за Инстаграм.

Tуристическа агенция в Рим пък направо предлага пакет с включен insta-boyfriend. Въпросният младеж хем обикаля местни забележителности с дамата, хем я снима, хем позира до нея като гадже.

Въобще, пълно инста-щастие, стига по ирония на съдбата последователите ви да не следват едновременно и някоя от другите еднодневни инста-любови на същия инста-аморино и да се окаже, че това са най-лошо похарчените 1200 долара в живота ви.

Научно е доказано, че манията по снимането прави спомените ни от дадено пътуване много по-бледи и неемоционални.

А всъщност пълноценното преживяване на пътуването е в това да го оставим да ни промени. Когато непознатото място води до промяна на перспективата вътре в нас, се прибираме у дома с чувството, че сме по-леки, “обновени”.

Да отидеш на непознато място и да го преживееш означава да се превърнеш в непозната версия на себе си. Да виждаш нещата различни – улиците, фасадите на сградите, ароматите във въздуха, вкусът на храната, лицата на хората, с които случайно се разминаваш. Но за да настъпи промяната вътре в теб, е нужно да се потопиш спонтанно в този различен свят.

Човек ще си направи и снимки, разбира се. Но е готин вариант да снимаш, представяйки си, че вместо телефон имаш аналогов апарат с лента и лимитиран брой пози.

Тогава оставяш телефона да си почине и просто откриваш как един непознат град може да те нахрани с неща, които не се измерват в лайкове.

Прочетете още:

Да работиш гадже на моден блогър

За новите дрехи, кафенцето и моренцето

Големите досадници в социалните мрежи

Инстаграм иска жертви – рускиня бе нападната от акула, докато се снима

Hero SliderPopular